NEC is bijna op de helft van het seizoen 2020/21 en na de verloren wedstrijd tegen TOP Oss zit het kalenderjaar erop voor de Nijmegenaren. Tijd om bij te praten met algemeen directeur Wilco van Schaik, die de eerste seizoenshelft bespreekt, ingaat op transferzaken, een technisch directeur en de stadionplannen van de club.

Als een van de weinige toeschouwers in het Goffertstadion zag Van Schaik NEC afgelopen zaterdag verliezen van TOP (0-1) in een erg zwakke wedstrijd van de Nijmegenaren. Rogier Meijer noemde het zelfs de slechtste wedstrijd van het seizoen. “Het was teleurstellend, zeker na de serie die we daarvoor hadden neergezet”, doelde Van Schaik op de lange ongeslagen reeks.

“Maar goed, dat is voetbal. ’s Avonds hadden we nog een momentje met spelers en staf. Ik heb gezegd: denk erom, dit is maar één wedstrijd. Hoe rot het moment ook is, zo aan het einde van het jaar, vergeet die andere wedstrijden niet. We moeten niet dagenlang over zo’n wedstrijd tegen TOP denken. Natuurlijk, er kan veel beter, er moet gewoon veel beter. De spelers en staf voelen dat zelf ook zo, dat is goed. Zij zijn ook niet tevreden. Dat voel ik zelf ook, ik zit kort op de groep en zie en voel daardoor veel. Er was zaterdag ook echt even pijn. Maar kijk waar we staan, we moeten door op de weg die we zijn ingeslagen. Dus feitelijk, de dingen beter doen die we in de eerste seizoenshelft hebben nagelaten te doen. Dat zijn de lessen die omgezet moeten worden in prestaties. Lukt dat, dan doen we mee. Lukt dat niet, dan moeten we hard werken voor een plek bij de eerst vijf.”

Tevreden

Bij veel supporters is ondanks de vijfde plaats, die binnen de doelstelling valt, een negatief gevoel blijven hangen over de eerste seizoenshelft. Het duel met TOP heeft daar natuurlijk veel invloed op. “Maar ik ben tevreden over de ontwikkeling van het team”, vervolgt Van Schaik. “Natuurlijk voel ik ook dat er meer in zit en meer in had gezeten tot nu toe. Het team moet stabieler worden. In bepaalde wedstrijden moet het beter en moeten we wel killen als het kan in plaats van blijven hangen op een gelijkspel. In de tweede helft van het seizoen moeten we die stap maken. Dat hebben we tot nu toe twee of drie keer nagelaten. Dat is het verschil tussen plek twee of vijf.”

Als we aan het einde van de rit bij de eerste vijf eindigen, zijn we tevreden, maar het gevoel leeft bij iedereen dat er meer te halen is. Dan moet je daarvoor gaan.

De directeur van NEC is niet van plan om spelers op basis van één wedstrijd neer te sabelen. “Er zitten veel jonge jongens in de groep, dan hoort dit erbij. Ik zie ontwikkeling, dat wil niet altijd in emotie iedereen zien. Voor het seizoen hoorde ik sommigen nog zeggen dat top vijf moeilijk ging worden en kijk waar we nu staan. Er zit nog veel meer potentie in deze groep, ik zie ze elke week beter worden. Maar die stap waar ik eerder over sprak, dat is een pittige. We hebben een aantal keer geprobeerd om aan te haken. Nu zijn we de uitdager van de top vier geworden. Uitdagen betekent ook een bepaalde energie uitstralen op het veld, vraagt een andere houding op het veld van onze spelers. Met het mes tussen de tanden spelen, die echte wil tonen, de tegenstander opjagen. Als we aan het einde van de rit bij de eerste vijf eindigen, zijn we tevreden, maar het gevoel leeft bij iedereen dat er meer te halen is. Dan moet je daarvoor gaan. Dus met die intentie gaan we de tweede seizoenshelft in.”

“Na zo’n wedstrijd tegen TOP zijn we niet ineens dood. We gaan niet evalueren op basis van één wedstrijd. Dat doet iedereen om een betaald voetbalclub heen al. Na ieder duel wordt de balans opgemaakt en wordt er keihard geoordeeld. Wij doen dat halverwege, maar we gaan nog niet oordelen. Ik zie een aantal pluspunten en een aantal mispunten. Ten opzichte van vorig seizoen geven we veel minder weg. Het staat goed. Dan moet je langzaamaan naar voren werken. Naar meer creativiteit en doelpunten. Dat proces is in volle gang en daarin zijn we af en toe nog zoekende. Daar moet aan gewerkt worden. Maar we staan waar we staan. Als we aanspraak willen maken op meer, dan moet een aantal dingen echt beter. Cambuur maakt twintig doelpunten meer en Almere maakt er tien meer. Daar ligt een uitdaging.”

© Rob Koppers

Toch is het niet zo dat NEC alleen maar tieners in het veld heeft staan. Met Norbert Alblas, Rens van Eijden, Javier Vet, Jordy Bruijn, Edgar Barreto, Rangelo Janga en Terell Ondaan is er best wat ervaring. Van Schaik wil zich niet verschuilen achter de jeugdigheid van het team. “Maar om die ervaren spelers staan wel een stuk of vijf jongens van achttien, negentien of twintig jaar. Bij andere ploegen zijn die spelers net wat ouder, die zijn net wat ouder, wat meer ervaren en gewiekster op momenten. Die hebben bijna geen tieners in de basis. Maar we hebben hier bewust voor gekozen. In 2019 hebben we gezegd dat we opnieuw gingen beginnen met meer focus op eigen jongens. Binnen drie jaar moet promotie afgedwongen worden, dit is jaar twee. Het komt voort uit ons beleid en de gekozen visie.”

Meer

Toch beklijft het gevoel dat er meer inzit voor NEC als bijvoorbeeld wedstrijden tegen TOP Oss of FC Den Bosch ‘gewoon’ gewonnen worden. “We hebben tot nu toe geen punten gestolen in wedstrijden. Er is geen wedstrijd geweest waarin we punten pakten terwijl dat eigenlijk onterecht was. En in wedstrijd waarin we punten verspeelden, hebben we het ook echt laten liggen. We staan waar we staan, dit geeft een goed beeld van de ontwikkeling van de ploeg. Willen we ons gaan mengen in de top, dan moeten we punten kunnen pakken tegen de top vier. Dan moet er ook op andere vlakken ontwikkeling zijn. Tegen Helmond Sport hadden we zo veel kansen, dan moeten we die wedstrijd eerder in het slot gooien. Cambuur staat al ver voor op ons, dat is de beste ploeg. Almere doet goed mee en is heel stabiel. Het wordt een zware dobber om die twee te achterhalen, maar als uitdager moet je er wel in geloven.”

We moeten meer rendement halen uit kansen. Het heeft met meer factoren te maken dan het enkel op aanvallers af te schuiven.

Met een spits als Rangelo Janga die tot nu toe pas vijf keer scoorde en zijn collega-aanvallers die nog minder vaak doel troffen rijst de vraag of de aanvalslinie van NEC wel sterk genoeg is. “We hebben veel verschillende doelpuntenmakers, dat komt ook door het spel dat we spelen. Een spits moet ook in de positie komen om kansen af te maken. In sommige wedstrijden creëerden we echt veel, maar maakten we het niet af. Helmond-thuis bijvoorbeeld. Dat kan echt beter. We moeten meer rendement halen uit die kansen. Het heeft met meer factoren te maken dan het enkel op aanvallers af te schuiven. Robert Mühren doet het ook niet helemaal alleen. Af en toe heb je ook een beetje geluk nodig.”

Transfers

NEC-fans hoeven er niet op te rekenen dat er in de winter veel gaat gebeuren op transfergebied. “De selectie staat. Je weet nooit wat er nog gaat gebeuren in zo’n periode, want er is altijd interesse. Misschien wil een speler ook zelf weg. Maar in principe willen we deze groep bij elkaar houden. Als zich een buitenkans aandient, dan zullen we dat intern bespreken met de rvc. Maar de winter is een lastige periode, dat heb ik al eens gezegd. Je moet heel secuur zoeken. Spelers die we kunnen halen, spelen waarschijnlijk niet bij hun club en je kunt ze ook niet zien spelen in een tweede elftal of beloftenteam. En past zo’n speler hier wel? Je moet honderd procent overtuigd zijn. Twee jaar geleden hadden we geluk met Ferdy Druijf en Jordy Bruijn, maar wie zegt dat dat weer gebeurt? We hebben vertrouwen in deze selectie, daar zijn we zeer tevreden over. Wij denken dat ze nog veel beter kunnen.”

Druijf is ook een naam die door supporters vaak wordt genoemd. De spits zit op de bank bij AZ en zei al eerder over een vertrek na te denken, maar een nieuwe stap naar NEC lijkt uitgesloten. “We hebben nog weleens contact met Ferdy. Hij koos toen voor deze stap, maar hij is nu twee seizoenen verder in zijn carrière. Hij speelt weinig, dat klopt. Maar hij is tweede spits van AZ. We zijn zeer gecharmeerd van hem en veel supporters dragen hem nog een warm hart toe. Ferdy is NEC ook nog dankbaar voor dat half jaar, maar nu is dit niet aan de orde.”

© Rob Koppers

Dan is er nog een flink aantal contracten dat komende zomer afloopt. Onder andere van Rens van Eijden en Javier Vet, al heeft NEC een optie tot verlenging bij beide spelers. Van Schaik gaat echter eerst in gesprek met de eigen talenten. Souffian El Karouani, Joep van der Sluijs, Syb van Ottele, Ayman Sellouf en Robin Roefs kunnen een verbeterde aanbieding van NEC verwachten. “Zij hebben hier hun eerste contract getekend, dat zijn nooit de hoogste. We hebben altijd gezegd: als je presteert, komen we bij je terug. We gaan met deze spelers spreken. We leiden graag eigen talenten op, als ze de stap richting het eerste maken, gaan we opnieuw om de tafel. Dat geldt voor al deze spelers.”

Technisch directeur

Ondertussen heeft Van Schaik ook al twee jaar de technische verantwoordelijkheid na het vertrek van Remco Oversier. Voorlopig blijft dat ook zo. “De raad van commissarissen is hierin verantwoordelijk. Het is niet makkelijk om de juiste kandidaat te vinden. De match is nog niet gevonden, anders was hij er al geweest. Het is geen makkelijke functie bij een uitdagende club. Heel veel goede kandidaten zijn er niet. We doen het nu met de mensen die er zijn. Ik neem daarin de verantwoordelijkheid die me opgedragen wordt. Ik snap dat de zoektocht van de rvc lastig is en lang duurt.”

We willen allemaal alles in de roos schieten, maar dat gaat niemand lukken. Ook de nieuwe technisch directeur niet.

Of NEC het met een ervaren technisch directeur beter zou doen op de transfermarkt durft Van Schaik niet te zeggen. “Ik denk dat we het niet verkeerd gedaan hebben in de zomer. Met een vrijwel lege portemonnee en in het begin een kleiner vertrekbudget want we moesten bezuinigen, dat vergeten sommigen nog weleens. Je hebt altijd een of twee spelers waar je na een seizoen meer van had verwacht. Maar dat gebeurt bij elke club. We willen allemaal alles in de roos schieten, maar dat gaat niemand lukken. Ook de nieuwe td niet. Er wordt heel makkelijk over td’s gedacht, maar het is niet makkelijk. Het is echt een moeilijke baan. Je moet een goede visie hebben, innovatie in data, fysiek en performance begrijpen, een breed netwerk, je moet weten wat er uit de academie aan zit te komen en je moet met mensen om kunnen gaan die er al zitten. En ja, iemand als Marc Overmars, Max Huiberts of een Jordy Zuidam wil waarschijnlijk niet bij NEC werken.”

Stadion

In de meeste interviews die ForzaNEC met Van Schaik heeft, komt het onderwerp ‘stadion’ altijd wel even voorbij. Vaak lijkt er aan het antwoord weinig te veranderen en dat snapt de directeur wel. Toch benadrukt Van Schaik dat er achter de schermen nog altijd gewerkt wordt aan een vernieuwde Goffert. “Voor de wedstrijd tegen TOP hebben we nog met de rvc en KlokGroep om de tafel gezeten. Ik snap dat het voor de buitenwacht lijkt alsof er niks gebeurt en alsof we er geen aandacht voor hebben, maar er moet veel water door de zee om voor elkaar te krijgen wat we willen. Met appartementen om het stadion heen praat je al gauw over veertig tot vijftig miljoen euro. Het is niet een project dat zomaar even geregeld is. Er zit veel ontwikkeling in. Het bestemmingsplan moet worden aangepast, we hebben veel tekeningen gezien. Komende zomer loopt de koopoptie af. Daarna zal er ook nog onderhandelingsruimte zijn, maar als die optie er is, waarom zou je er dan geen gebruik van maken?”

Tot slot heeft Van Schaik nog een boodschap aan de fans. “Ik hoop dat we snel weer plezier beleven aan NEC zoals dat voorheen ging. Dat we weer normaal met elkaar kunnen omgaan. Blijf in deze tijd ook dingen met je familie en je gezin beleven. Het is nu een iets kleinere wereld, dat is ook goed. Waardeer dat ook. Er zijn belangrijkere dingen in het leven en er zijn veel ergere dingen dan zo’n wedstrijd tegen TOP. Ik snak echt naar wedstrijden waar tienduizend mensen op de tribune zitten. Ik hoop jullie snel te zien in De Goffert.”