Wilco van Schaik is in zijn nopjes met het principeakkoord tussen NEC en de gemeente Nijmegen. De algemeen directeur van de club sprak dinsdagmiddag, samen met Noël Vergunst (wethouder Stedelijke Ontwikkeling) en Tobias van Elferen (wethouder Financiën) van de gemeente, de pers toe over het akkoord. Daarbij sprak hij over een ‘historisch moment’ voor NEC.

“Het is belangrijk dat we het stadion in eigen handen krijgen”, begint Van Schaik op het stadhuis in Nijmegen. “Dit is een historisch moment, na zoveel jaar. Er moet wel nog wat water door de waal, want er zal een miljoenenbedrag opgehoest moeten worden. Dat is niet zomaar iets voor een BVO (Betaald Voetbal Organisatie).”

Toekomstvisie

Daarmee doelt de algemeen directeur ook op de toekomstplannen van de club. De club wil investeren in het stadion en onder meer de capaciteit vergroten. “Het gaat niet alleen om de aankoop, maar ook het ontwikkelen van het stadion. We willen daarmee meer gaan verdienen en niet afhankelijk zijn van één persoon. Daar kijken we ook met andere partijen naar, congres events en de medische kant bijvoorbeeld. Wij weten nu wat ons te doen staat: in zes maanden de financiering rond krijgen. Vanaf morgen is dat mijn belangrijkste taak.” Wethouder Vergunst voegt daaraan toe: “Uiterlijk 1 juli willen we de koop effectueren.”

Na een derde taxatie kwamen NEC en de gemeente uit op een prijs van 4,5 miljoen euro voor De Goffert. “Een goede en faire prijs”, vindt Van Schaik. Daarbij dankt hij ook de gemeente. “Mijn complimenten naar de ambtenaren die jarenlang met ons hebben samengewerkt. We waren het niet altijd een, en het ging soms op het scherpst van de snede, maar wel altijd op de inhoud. Ik heb altijd het gevoel gehad dat de gemeente ons wilde helpen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ook bij de gemeente zijn ze blij met het akkoord, ondanks dat ze een groot verlies maken. “Voor ons is het een verkleining van het risico”, legt wethouder Van Elferen uit. “In de mindere jaren had NEC moeite met het betalen van de kosten.”

Gemeentegrond

“Het stadion stond voor een groot bedrag bij ons in de boeken, daarom is de huur voor NEC nu zo hoog. Nu hebben we een reële taxatie gehad. Vanuit financieel perspectief zie ik dit dan ook als een correctie. Ik spreek liever niet van onderhandelingen, maar van een verkoop voor hoeveel het ook daadwerkelijk waard is. Dus het is ook geen staatssteun”, stelt Van Elferen.

Desondanks blijft NEC een retributie betalen aan de gemeente, ook na de aankoop van het stadion. De gemeente blijft namelijk eigenaar van de grond onder het stadion. “Wij vinden het, gezien de bijzondere locatie, belangrijk om de regie te behouden van de grond”, vertelt Vergunst. “We willen enerzijds NEC helpen en anderzijds dat het niet verkocht wordt aan andere partijen met andere ideeën.”

“De gemeente is blij dat NEC de gelegenheid wordt gegeven om zich te ontwikkelen. De club is belangrijk voor de stad en haar inwoners. Wij hopen op een lange toekomst van NEC in De Goffert”, besluit Vergunst.

Foto: Rob Koppers