Pas nu Édgar Barreto zelf heeft besloten na dit seizoen een einde te maken aan zijn actieve voetbalcarrière, reageert NEC op de situatie rondom de clubicoon. Maandenlang zwijgen was niet de juiste optie, erkent algemeen directeur Wilco van Schaik nu ook. “Dit is niet hoe wij met clubiconen om willen gaan”, zegt Van Schaik in dagblad De Gelderlander.

Maandag stuurde Van Schaik Barreto een appje, dinsdag gingen ze samen een bak koffie drinken. Nog voordat Barreto kenbaar maakte dat hij zou stoppen. Maar zijn beslissing stond toen al. “Ik snap heel goed dat de irritatie hoog zit bij hem. De communicatie had beter moeten zijn. We hebben daarin de slag gemist”, aldus Van Schaik.

,,Wij hadden zo onze redenen om te wachten met het geven van duidelijkheid aan Édgar. Maar we realiseren ons nu dat er op die manier veel onzekerheid is ontstaan bij hem en zijn familie. Dat hadden we moeten voorkomen.” Mede door die onduidelijkheid weet Barreto nu nog niet hoe hij zijn carrière wil opvolgen. “Een baan als redacteur bij ForzaNEC.nl lijkt me nog wel wat”, zei hij vorige week lachend.

Maar Van Schaik behoudt hem graag bij de club. ,,Edgar kan zijn trainerscarrière bij ons starten. Dat is vastgelegd in zijn huidige contract. Hij heeft gezegd dat hij daarover gaat nadenken. Ik ben ervan overtuigd dat hij onderdeel blijft van deze club. We hebben een goed gesprek gevoerd. We omhelsden elkaar na afloop.”

Schuldige

Van Schaik reageert nu op de situatie, maar voor deze hele soap is maar een schuldige: technisch directeur Ted van Leeuwen. Hij zwijgt al maanden in alle toonaarden. Interviewverzoeken staan al sinds begin dit jaar uit, zonder succes. ,,Als de supporters zich tegen Ted keren, dan moeten ze dat ook tegen mij doen”, sprint Van Schaik in de bres voor zijn collega. ,,Een iemand neemt niet de beslissingen. We hebben het gezamenlijk niet goed gedaan wat betreft Edgar en daar moeten we van leren.”

Foto: Rob Koppers / Orange Pictures