Wilco van Schaik bekijkt op dit moment alle mogelijke opties voor een tijdelijke thuisbasis. Het Goffertstadion is tot nader order onbespeelbaar verklaard door gemeente en de omgevingsdienst. De algemeen directeur reageerde dinsdagavond in de Jarda Podcast op het stadiondossier, dat zo een heel nieuw hoofdstuk leert te kennen.

“We houden er op dit moment rekening mee dat we tot de winterstop elders moeten voetballen. Dat zijn minimaal vier wedstrijden, los van een eventuele bekerronde in december. Daar steken we als club dan ook op in.” De eerste gesprekken zijn al gevoerd. “Met clubs uit onze omgeving, met de supportersvereniging en de OSRN. We vinden het heel belangrijk dat ook zij een stem hebben in de beslissing. Uiteindelijk moeten supporters en relaties het naar hun zin hebben in het stadion.”

Steun van fans

Maar ook op technisch vlak wordt er rekening gehouden met spelers en staf. “Op welke ondergrond wil je spelen, wat zijn goede reisafstanden. Je wil er misschien ook een keer kunnen trainen.” Maar ook zij kijken verder. “De steun is dit seizoen tot dusver echt als top ervaren. Dus ook spelers en staf zijn erbij gebaad dat er een goede sfeer heerst en er genoeg supporters meereizen.”

Wedstrijden tot winterstop
Zo 31/10 FC Groningen
Za 06/11 SC Heerenveen
Vr 26/11 SC Cambuur
Zo 12/12 PSV

Belangrijke factoren die daarin meewegen zijn de capaciteit, de bereikbaarheid, maar bijvoorbeeld ook de horeca. “YVEY (horeca-partner NEC) zit bijvoorbeeld in vijf andere stadions in Nederland. Het is een voordeel op dat gebied als we bijvoorbeeld in een van die stadions spelen. Maar je hebt ook te maken met kaartverkoop. Enerzijds is het leuk als je elke week een vol stadion hebt, maar financieel gezien kan een wat groter stadion met PSV-thuis op het programma ook lucratief zijn. We missen anders de losse kaartverkoop inkomsten, die we wel begroot hebben.”

Om elke wedstrijd een ander stadion te kiezen, is geen optie volgens Van Schaik. “Maar we sluiten op dit moment weinig uit. Het GelreDome is dan geen optie, maar bijvoorbeeld een stadion in Duitsland behoort best tot de mogelijkheden. We gaan het allemaal afwegen, maar hebben niet lang de tijd. Over 1,5 week wacht FC Groningen.”

Kosten

Wat duidelijk is, is dat er weer een kostenpost bijkomt. Het spelen op een externe locatie brengt altijd kosten met zich mee. “Je moet een stadion huren. Als we naar een stadion gaan waar YVEY niet de horeca-partner is, moeten we daar ook uit zien te komen. Je hebt kosten voor lokale stewardorganisatie, denk aan vervoer. Als we dichtbij kunnen spelen kunnen we supporters nog vragen om zelf de auto of het OV te pakken, maar speel je verder weg, moet je misschien toch iets kunnen faciliteren. Als je het allemaal optelt, schrik ik nu al heel erg. Door corona is het niet makkelijker geworden. Het is een enorme tegenvaller voor de club.”

Beluister hier Jarda Podcast #84: