Algemeen directeur Wilco van Schaik roept alle NEC-fans op zich zondag te gedragen bij de Gelderse derby. Met de aangescherpte regels door de KNVB met betrekking tot het gooien van voorwerpen, roept Van Schaik de achterban op om er ‘een topdag’ van te maken en het gezonde verstand daarbij te gebruiken. De regels zijn door de KNVB aangescherpt naar aanleiding van het aansteker-incident bij Feyenoord – Ajax afgelopen week.

Vorige week ging het helemaal mis tijdens de bekerklassieker. Ajax-speler Davy Klaassen kreeg een aansteker op zijn hoofd gegooid en daarna lag het spel lange tijd stil. Toch werd er uiteindelijk besloten om door te voetballen. Na dit incident heeft de KNVB de regels aangescherpt. Als er voorwerpen op het veld worden gegooid kan een scheidsrechter nu beslissen om het duel stil te leggen. Gebeurt het daarna nog een keer, wordt de wedstrijd gestaakt. Mocht er een speler of arbiter geraakt worden, wordt de wedstrijd direct definitief gestaakt.

Vergrootglas

“We weten dat iedereen in Nederland naar deze derby kijkt naar aanleiding van wat er is gebeurd. We liggen onder een vergrootglas en we moeten laten zien hoe het hoort”, vertelt Van Schaik. “Denk iedere keer even na. En let ook op diegene die naast je zit. Geef die even een tikje als je denkt: ‘die gaat even over de schreef’. Gooi niets op het veld. Dat kunnen we als club niet gebruiken in de fase waarin wij zitten.”

Vorig seizoen liep de derby gigantisch uit de hand. Na het duel met Vitesse stortte het uitvak in en ontstonden er buiten de Goffert rellen. Tijdens de wedstrijd werd het spel kort stilgelegd nadat Maximilian Wittek werd bekogeld met bier en vlaggen en ook moest de ME optreden in het stadion toen kort voor rust onrust ontstond bij het uitvak. “Mensen kregen werkstraffen, gevangenisstraffen en boetes tot 10.000 euro per persoon”, aldus Van Schaik. “Dat gun ik niemand en dit willen we dus nooit meer. We moeten dit zien te voorkomen. Al winnen of verliezen we: Vitesse kan daarna gewoon naar huis toe. We maken er een geweldige derby van en daar hebben we Vitesse ook voor nodig.”

‘Beste publiek’

Naast Van Schaik doet ook de Supportersvereniging van NEC een oproep: “Het eventueel stilleggen of staken van de wedstrijd heeft grote gevolgen voor de club. Niet alleen financieel, maar ook waar wij als supporters voor staan. Wij NEC’ers laten in het hele land zien het beste publiek van Nederland te zijn.” Dat imago kan bij het stilleggen of staken van de wedstrijd flinke schade oplopen. “Nijmegen leeft. Dat moeten we blijven uitstralen en ook keer op keer bewijzen!”

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures