Wilco van Schaik is blij met de huidige selectie van NEC. Aan tafel bij Over RoodGroenZwart van De Gelderlander spreekt de hij zijn tevredenheid uit over het werk dat technisch directeur Carlos Aalbers afgelopen transferperiode heeft verricht. Ook is de algemeen directeur te spreken over de potentie binnen de Nijmeegse spelersgroep en ziet dat er ‘veel meer waarde op het veld staat dan vorig seizoen’. Volgens Van Schaik is de selectie van NEC, en daarmee ook de ambitie omtrent Europees voetbal, wel gericht op de lange termijn.

Donderdag schoof Van Schaik aan in het programma. De transfermarkt is reeds in alle competities gesloten, waardoor de algemeen directeur logischerwijs een aantal vragen omtrent het transferbeleid naar zijn hoofd kreeg. Van Schaik geeft aan tevreden te zijn over het verrichte werk, maar zegt nog geen conclusies te trekken. “De kwaliteit van de selectie in zijn algemeenheid kun je pas op langere termijn beoordelen. 1 september (de sluiting van de transfermarkt, red.) is nu geweest, nu moet de trainer met de ploeg aan de slag, zoeken naar het ideale elftal”.

Waarde creëren

Na twee jaar Ted van Leeuwen, kreeg kersvers technisch directeur Aalbers dit jaar de taak om waarde op het veld te creëren. Dit doel keert terug in het aankoopbeleid van de Nijmegenaren. Waar van Leeuwen vaak teruggreep op oude bekenden en korte contracten aanbood, is Aalbers meer gegaan voor jonge spelers en langdurige contracten. “Carlos (Aalbers, red.) heeft als doel gekregen om waarde op de lange termijn te creëren. Daar is hij heel goed in. Ik ben blij om te zien dat er echt meer waarde rondloopt dan vorig seizoen”. Gevraagd naar welke spelers dan waarde vertegenwoordigen, somt Van Schaik er drie op. “Pereira, Sano, Hansen kunnen allemaal waarde gaan ontwikkelen. Dat hadden we vorig jaar niet.” Pereira is overigens geen eigendom van NEC, maar de Nijmegenaren hebben wel een optie tot koop op de Franse huurling.

Ambitie en doelstelling

Van Schaik gaf eerder aan dat het grote aantal nieuwe spelers tijd nodig heeft om tot een echt team gekneed te worden. Presentator Jochem van Gelder vraagt aan de algemeen directeur of NEC de doelstelling dan niet naar beneden moet bijstellen. Ook tafelgast Jeroen Bijma, NEC-watcher van De Gelderlander, vraagt zich af of het dan wel slim is om uit te spreken voor Europees voetbal te willen gaan. Volgens Van Schaik ligt het verschil in de situatie tussen de woorden ‘doelstelling’ en ‘ambitie’. “Een doelstelling is te realiseren binnen je budget en een ambitie ligt iets hoger. In iedere topsportorganisatie moet je ambities hebben. We willen binnen vijf jaar vanaf de promotie een keertje meedoen om Europees voetbal. Dat hebben we vorig jaar ook gezegd”. De algemeen directeur vindt echter dat de doelstelling, kijkend naar het beschikbare geld, niet zo hoog hoeft te liggen. “Qua budget zitten we tussen plaats acht en twaalf.”

Foto: Rob Koppers