Er is een positieve ontwikkeling gaande rond de stadionplannen van NEC. Dat zegt algemeen directeur Wilco van Schaik, die volop gesprekken voert met projectontwikkelaars en de gemeente. De Nijmeegse club heeft tot het einde van 2019 een koopoptie om het stadion voor 7,6 miljoen euro over te nemen, maar er moet eerst iets veranderen aan het bestemmingsplan.

“Er zijn goede ontwikkelingen”, zegt Van Schaik in gesprek met ForzaNEC. “Duidelijk is wel dat het met dit bestemmingsplan bijna onmogelijk wordt voor de club om het stadion rendabel te krijgen. Dat snapt de gemeente ook en ze zijn bereid om mee te denken. Dat is een goede zaak, we hebben beide een belang bij een goede exploitatie van het stadion in de toekomst. Het voortbestaan van NEC hangt van de toekomstplannen rondom het stadion af, dus we beseffen ons het belang van dit project. Dat is een goed teken, samen kom je verder. We tasten af wat we beiden kunnen.”

NEC moet creatief zijn om nieuwe mogelijkheden te vinden voor het stadion. “Ik ben bijna iedere maand wel ergens in het land om het project anders te bekijken. Hoe kunnen we dat doen? Is er onder de grond iets mogelijk? Out of the box denken. Anders naar de uitdaging kijken die hier al tien, misschien wel twintig jaar ligt. Er zitten namelijk veel haken en ogen aan het huidige bestemmingsplan. Retail en detailhandel is niet mogelijk. Het aantal auto’s moet niet te veel worden. We praten nu over wat wel en niet mag. Topsportgerelateerd is er al veel nieuw: een sporthal, een ijshockeybaan. De scholen zijn ook al gaan bouwen na het vastgelopen TIP-project. We zijn met veel partijen in gesprek om het ‘gouden idee’ te vinden.”

Onderhoud
Van Schaik is blij dat de gemeente meedenkt over de plannen. “Het gaat in goed overleg. De gemeente heeft er een belang bij en de club kan dit zo niet dragen. Onlangs hebben we vele lichten moeten vervangen, nieuwe veiligheidscamera’s op moeten laten hangen, de riolering is deels vernieuwd en we zijn bezig met dagelijkse onderhoudswerkzaamheden waar vier man full time aan werken.  Het groot onderhoud ligt bij ons, dus het is allemaal voor onze rekening, terwijl niet alles in ons budget begroot kan worden. Elk jaar worden deze kosten en uitgaven hoger en hoger. Ik denk dat dit stadion duurder is dan dat van menig subtopclub uit de Eredivisie. Als we dit zo nog vijf jaar blijven doen, gaat de club failliet.”

De algemeen directeur gaat verder: “Het stadion is van essentieel belang in de toekomst van onze club. Een rendabel stadionmodel voor NEC is een absolute must. Zonder dat kunnen veel plannen de ijskast in. We zijn bezig met het stadionplan, gepaard daaraan werken we aan financiële toekomstscenario’s en plannen voor technisch en commercieel. Het stadion heeft invloed op alle plannen en mogelijkheden, of misschien wel onmogelijkheden als het niet lukt.”

Eerdere, niet uitgevoerde plannen voor De Goffert.

Vertrek
“Er zijn in alle besproken opties zelfs ideeën voorbijgekomen om De Goffert te moeten verlaten. Als ik vervolgens stel: ‘het is een faillissement of De Goffert verlaten, zeg het maar?’ Tsja, dan wordt men stil”, vervolgt Van Schaik. “Nu ga ik nog voor de weg die leidt naar De Goffert op de plek waar het is bedoeld, hier in dit mooie volkspark in Nijmegen.  En natuurlijk beseffen we samen het belang van een toekomst voor NEC in De Goffert. NEC speelt een belangrijke rol in de samenleving van onze stad, dat snapt de gemeente ook. We hebben respect voor elkaars on- en mogelijkheden.”

Het is een lastige situatie voor NEC, maar Van Schaik kijkt er met vertrouwen naar. “Ik heb respect als club voor het Goffertpark en de monumentale status die onderdelen hebben. Maar ik denk dat binnen vele beperkingen er ook mogelijkheden liggen. Daar wil ik vol voor gaan. Ik merk de gemeente ook, vandaar dat ik nog steeds positief in dit project sta. Maar ik ben er ook voor de toekomst van onze club. Op dit moment is dit nog niet de weg die we bewandelen, maar als we er straks niet uitkomen, moeten we ons toch breder gaan oriënteren. Als het zo ver komt, zal dat ons uiteraard allen veel pijn doen, dus dat is het laatste wat we willen.”

De algemeen directeur is dus een stuk positiever gestemd dan een aantal maanden geleden. “Het kan alsnog zo zijn dat we er in december niet uit zijn gekomen, dan ontstaat er een nieuwe situatie. Maar voor het zover is, wil ik al mijn energie leggen in het wel slagen van dit project. Het liefst doe ik dat samen met de gemeente en bepaalde investeerders. Ik voel nog steeds mogelijkheden, het is allemaal in ontwikkeling. Niets is dus gelopen, de oplossing is er nog niet, maar ik zie kansen. Dus laat ons gewoon ons werk doen, een broedende kip moet je niet storen. Maar de komende maanden zal er nog niets concreets te melden zijn. Op zijn vroegst na de zomer.”
 
‘NEC moet in ontwikkeling komen’
Van Schaik gaat ook verder in op de toekomst van de club. “Ik wil geen plan voor één of twee jaar neerleggen. Want dan ontstaat er een druk die veel angst zaait en die wordt elke keer omgezet in onzekerheid, wat leidt tot negativiteit. Daar moeten we vanaf, zo is er nooit rust te krijgen, want als het even tegen zit, gaan we weer met z’n allen schreeuwen, rennen en is er weer veel emotie, paniek en rollen er koppen. NEC moet in ontwikkeling komen en daar heb je een plan, tijd en rust voor nodig. Ook als het even tegen zit, want alleen dan kan je aan een plan werken en er aan vasthouden. Met elkaar, samen daar geloof ik in.”

“Onze plannen, die we als rvc en directie momenteel ontwikkelen, zijn er voor om een toekomst met ambities te garanderen”, vervolgt de algemeen directeur. “Maar wel ambities die we waar kunnen maken en die gefinancierd zijn. Zo ver ben ik trouwens nog niet. Ik moet dus wel eerlijk zijn, er moet nog veel gebeuren en er moet veel in beweging komen. De gesprekken lopen daarvoor en die zullen duren tot medio mei/juni. Maar ik heb het geloof dat we momenteel plannen aan het ontwikkelen zijn die een toekomst kunnen garanderen van evenwicht, stabiliteit, groei en commitment. Waar mensen zich achter willen scharen en waar we straks samen aan kunnen werken. Als we die weg kunnen inslaan komt het goed met NEC.”

Foto: Rob Koppers