Wilco van Schaik is blij met de terugkeer van Edgar Barreto. Volgens hem kunnen de jonge spelers een hoop van hem leren. Ook hij merkt dat het terugkeren van de Paraguayaan een hoop losmaakt bij de achterban.

”Bijna wel een legende als je het zo kan noemen”, aldus de algemeen directeur. ”Het maakt wel wat los bij de supporters. Dat is natuurlijk mooi. Het is een jongen uit de Serie A. Hij heeft hier veel betekend en daarna een geweldige carrière opgebouwd. Hij is nog niet klaar, als je dan in staat bent om als NEC hem terug te halen dan zijn niet alleen wij maar iedereen heel blij met de terugkeer. Dat verbindt deze club.”

NEC is enige tijd bezig geweest met de terugkeer van de 36-jarige middenvelder. ”We zijn concreet vanaf de winterstop, toen hij hier was bij Muslu (Nalbantoglu, red.) met hem bezig geweest. Dan komt hij toch altijd naar de Goffert. Toen hebben we koffie gedronken en over zijn toekomst gesproken en toen zei hij tegen mij: ‘Ik sluit NEC niet uit en ik wil graag mijn gezin een plek geven in Europa’. Toen heb ik aangegeven contact te houden. Dat hebben we gedaan. Leen Looyen heeft contact gehouden en Nalbantoglu deed dat continu. De laatste twee, drie maanden zijn we echt met hem in gesprek geraakt.”

”We zijn heel blij dat we hem als voetballer kunnen halen. Voor hem was er maar een doel: presteren, met NEC terug naar de Eredivisie in twee jaar. Maar ook zijn carrière daarna, daar hebben we wel verschil in gemaakt, dat we hem voor de komende vier jaar een plek hebben gegeven waar hij kan bouwen aan zijn toekomst. Ik denk dat dat doorslaggevend was.”

Welke rol is voor Barreto komend seizoen weggelegd? ”Hij is natuurlijk gehaald als ervaren speler, als routinier. Een jongen die weet wat je er voor over moet hebben om in de top te slagen. We hebben een heel jong team. Ik zeg weleens dat we het vijfde belofteteam in de competitie zijn. We hebben alleen Rens (Van Eijden, red.) boven de dertig. We zochten ervaring, dat kan hij wel doen. Hij is geen schreeuwer, geen jongen die voorop loopt. Maar vooral iemand die in de kleedkamer, op trainingen aan jonge spelers laat zien hoe hard je moet werken.”

”Edgar is natuurlijk op het middenveld een kracht met zijn kwaliteiten die wat toe kan voegen aan het spel van NEC en ook voor de jongens. Als je Mathias De Wolf en Dirk Proper hebt, kan hij dat soort gasten onder zijn hoede nemen”, besluit Van Schaik.

Foto: Rob Koppers