Wilco van Schaik heeft lange dagen achter de rug als algemeen directeur van NEC. Maandagavond nam hij met de raad van commissarissen de beslissing om afscheid te nemen van trainer Jack de Gier en assistent Patrick Pothuizen. Woensdagochtend werd bekend dat Ron de Groot, Adrie Bogers en Rogier Meijer het de rest van het seizoen overnemen. "Dit zijn geen gewone dagen."

Hoe is de club bij de beslissing gekomen om afscheid te nemen van De Gier en Pothuizen?
"We hebben bij AZ met de aanwezige commissarissen een bijeenkomst gehad over de situatie. We volgden het de laatste weken al, dit komt niet ineens op. We leefden sinds de winterstop al van week tot week. We hebben een positieve fase gekend, maar dit was weer een negatieve. Met als absoluut dieptepunt de wedstrijd tegen Jong AZ."
 
Was de 4-0 tegen Jong AZ dan doorslaggevend?
"Je kijkt nooit alleen naar het resultaat van één wedstrijd. Je neemt alles mee wat er in het hele seizoen is gebeurd. Maar het was wel een wanvertoning tegen Jong AZ. Dat neem je mee in je uiteindelijke beslissing, maar zo’n beslissing wordt wel gevormd uit meerdere onderdelen."

Het vertrek van Jack was maandagavond dus al een feit?
"Dat is dezelfde avond gebeurd, ja. Ik heb Jack na de wedstrijd gesproken en aangegeven dat we een vergadering zouden hebben. Daarna heb ik bij Jack aangegeven dat ik met hem wilde praten. Hij gaf aan dat hij liever meteen wilde praten. Hij is ’s nachts nog naar mij thuis gekomen. Toen heb ik het medegedeeld."

Hoe ging De Gier ermee om?
"Niemand vindt zoiets leuk om te horen, maar Jack is niet gek. Hij voelde ook wel iets. Een man van de club, kwam hier naartoe met een droom. Hij heeft keihard gewerkt en alles gegeven, maar ziet zijn droom uiteenspatten. En dat alles bij ‘zijn’ club. Dat raakte hem en dat is logisch. Beslissingen moet je nemen, maar het gaat ook om mensen. Dit gun je niemand. Het was best een klap voor hem."

Is er nog met spelers gesproken?
"Nee. We spreken altijd met spelers en voor de winterstop hebben we dat uitgebreider gedaan. Nu hebben we de beslissing zelf genomen."