“Ik zal zeggen dat jullie aardig geïnteresseerd zijn in onze spelers met een aflopend contract”, zei Wilco van Schaik dinsdag in een podcast over FC Utrecht. Het was een reactie op de opmerking ‘wij zijn geïnteresseerd in jullie backs’ van een van de presentatoren. Het was een opmerking van de algemeen directeur die de wenkbrauwen deed fronsen in Nijmegen. Zeker omdat NEC het zondag in de eigen Goffert opneemt tegen de Domstedelingen. Donderdag laat Van Schaik, die zes jaar bij FC Utrecht werkte, desgevraagd weten hoe deze uitspraak tot stand kwam. Ook vertelt hij dat NEC nog volop in gesprek is met Bart van Rooij en Souffian El Karouani, de spelers in kwestie.

Van Schaik had al enkele weken een afspraak staan om aan te schuiven bij de podcast Pessel & Boonen van RTV Utrecht. Hij kent de twee presentatoren dan ook goed. “Appie en Paul maken wekelijks een programma en naar deze wedstrijd toe is het onderling altijd een beetje over en weer uitdagen. Zeker als NEC tegen FC Utrecht gaat spelen. Want dit tweetal is die-hard supporter, maar ik noem ze ook de dorpskomieken. Je moet ze dan ook met een korreltje zout nemen. Zij kunnen zoals wij het hier noemen echt ‘nuilen’.”

Geintje

In die stemming schoof Van Schaik dinsdag dan ook aan. “Ik was de mannen een beetje aan het uitdagen met het oog op de wedstrijd van dit weekend. Zij begonnen erover dat zij interesse hadden in onze backs waarna ik dat gelijk bevestigde. Dat is een eigen leven gaan leiden, terwijl ik natuurlijk niet weet welke club echt geïnteresseerd is. FC Utrecht zou kunnen, maar ook weer niet. Dat was gewoon een beetje het spel tussen die mannen en mij. Beetje plagen naar de wedstrijd toe.”

En dus kan de directeur het niet laten zijn uitspraak te nuanceren. “Dat er interesse is voor Souffian en Bart is voor niemand een verrassing. Wij weten dat meerdere clubs ze willen hebben en met ze willen praten. Dat snappen we, want onze technische mensen benaderen zelf ook transfervrije spelers. Dat mag ook bij aflopende contracten, dus dat mag je geen enkele speler verwijten”, zegt de algemeen directeur.

Steun

Nu de tijd begint te dringen, is er ook meer onrust onder de achterban. “Dat heb je altijd met verlengingen van eigen spelers. Maar onrust is nog nergens voor nodig. Dit hoort allemaal bij het spel dat voetbal heet. Carlos is nog volop in gesprek met spelers en hun agenten. Met als insteek een langer verblijf van beide spelers. Ik voel ook echt bij beide spelers een goed en warm gevoel voor NEC. Dat spreken ze allebei ook uit. Deze gasten spelen elke week met een rood, groen, zwart hart. Laat niemand daaraan twijfelen.” 

Van Schaik roept dan ook op tot steun voor deze spelers. “Laten wij ze juist nu dat gevoel geven wat zo uniek is in een volle Goffert, want gevoel doet veel bij dit soort spelers als ze keuzes moeten maken. Het kan in deze fase net het laatste zetje zijn. Wij doen er van beide kanten alles aan, dan hoeven we onszelf straks niets te verwijten. Geef het nog even de tijd, laat Carlos zijn werk doen. Dan heb ik er nog steeds vertrouwen in.”

Van Schaik was zich op dat moment onvoldoende bewust van de impact van social media vandaag de dag. Zijn uitspraak werd breed uitgemeten en kon niet op waardering rekenen van de Nijmeegse achterban. “Zoals het opgeschreven was snap ik dat ook nog als supporter. Maar het lag dus iets anders, Bart en Souffian kunnen er gelukkig om lachen. Omdat het FC Utrecht is en iedereen mijn verleden daar kent spreekt iedereen mij deze week op die wedstrijd aan”, aldus de directeur, die zondag voor de vierde keer tegen zijn oude club gaat spelen.

Speciaal

Nog nooit wist hij Utrecht te verslaan. Vorig seizoen werd er tweemaal verloren, dit seizoen speelde NEC met 0-0 gelijk in de Galgenwaard. “Met FC Utrecht zal ik altijd een warme band houden. Ik heb er zes jaar mogen werken en vele successen mogen beleven. Het is een prachtige club, zij hebben in het verleden al de stappen gemaakt die wij graag willen maken.” 

Om die stap te zetten, kan NEC zondag een grote slag slaan tegen het geplaagde FC Utrecht. “Ik wil nu wel een keer winnen van mijn oude club, laat dat duidelijk zijn. Voor mij blijft dit toch een speciale wedstrijd waarbij ik vele bekenden tegen kom.” 

Foto: Rob Koppers en Orange Pictures