Wilco van Schaik heeft in de Jarda Podcast herhaald dat hij blij is met de aanstelling van Ted van Leeuwen als technisch directeur. “Het is belangrijk voor een club met ambitie die hogerop wil om ook deze functie goed ingevuld te hebben”, zei de algemeen directeur, die ook terugkwam op een uitspraak over het driejarenplan.

Van Schaik wekte donderdag bij Omroep Gelderland de indruk dat directe promotie komend seizoen geen must is na de komst van Van Leeuwen. “We zijn bezig met een driejarenplan, waarbij we volgend seizoen mee willen doen om directe promotie. Maar dat kunnen we niet meteen eisen van iemand die nu pas begint. Maar de komende twee jaar moeten we rechtstreeks promoveren.”

Doelstelling

In de Jarda Podcast werd Van Schaik nog eens geconfronteerd met die uitspraak. “Wat ik gezegd heb is dat we vanaf volgend seizoen willen meespelen om directe promotie. Vorig jaar maakten we schoon schip en gaven we de jeugd de kans, dit seizoen ontwikkelen we de jeugd door en komend seizoen gaan we voor promotie. Dat blijft staan, dat willen we graag. Maar kun je dat in het voetbal in één jaar bewerkstelligen? We hebben een nieuwe td, die moet ook de tijd krijgen. De doelstelling blijft hetzelfde, maar het kan best zijn dat we daar twee jaar voor nodig hebben. Dan pakken we die gewoon. We moeten promoveren, maar in het voetbal kunnen dingen soms niet lukken.”

Ik heb de technische kant erbij gedaan. Het was niet ideaal.

Dat Van Leeuwen de technische zaken gaat doen betekent dat Van Schaik zich weer puur op zijn taken als algemeen directeur kan richten. “Ik heb het erbij gedaan. Dat woord zegt het al, het was niet ideaal. Het is me gevraagd, het kon niet anders door de situatie bij de club. Aan de ene kant financieel en aan de andere kant doordat we niet de juiste invulling konden vinden. Dan doe ik dan met honderd procent verantwoordelijkheid en ik heb hulp gekregen van een aantal mensen. Zo hebben we dat met elkaar naar eer en geweten ingevuld.”

Kracht

Van Schaik merkte wel dat vaak werd gezegd dat hij geen ervaring heeft als td. “Voetbal is een behoudende wereld. Als je niet ooit opgeleid bent tot of ergens eerder technisch directeur bent geweest, dan moet je alles wat je zegt vier keer verdedigen. Daar ben ik nu ook vanaf. Ted zal straks misschien van die vier keer drie keer hetzelfde zeggen, maar dat wordt wel eerder aangenomen. Dat is voetbal. Het kost veel kracht en energie. Wat dat betreft ben ik blij dat ik ervan af ben en gewoon weer in mijn kracht kom.”

Van Schaik vertelt in de Jarda Podcast nog meer over Ted van Leeuwen, over waar hij zich nu op gaat richten en of de nieuwe technisch directeur ook focus blijft houden op de jeugdopleiding.

Foto: Rob Koppers