Wilco van Schaik vindt het een goede ontwikkeling dat er vanaf komend seizoen twee clubs rechtstreeks promoveren vanuit de Eerste Divisie en twee Eredivisie-clubs rechtstreeks degraderen. Volgens de algemeen directeur van NEC is de verandering goed voor de dynamiek in het betaald voetbal.

“Ik ben het eens met de verandering. Het gaat om de kwaliteit van het voetbal”, laat Van Schaik weten aan ForzaNEC.nl. “Als je als club bij de bovenste twee eindigt, is het heel reëel dat je promoveert. Waarschijnlijk gaat het wel ten koste van een nacompetitieplek, maar de kwaliteit wint van de kwantiteit.”

Hoe de play-offs er komend seizoen uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Alleen de nummer zestien van de Eredivisie stroomt in, wat tot gevolg heeft dat waarschijnlijk ook een Eerste Divisie-club minder aan de nacompetitie zal deelnemen. Daarover wordt maandag bij de algemene vergadering in Zeist een besluit genomen, vertelt Van Schaik.

Promotieplek
In principe is het voor een club als NEC goed nieuws dat er een rechtstreekse promotieplek bijkomt, maar gezien het afgelopen seizoen waarin de club op de negende plek eindigde, is er nog weinig reden tot juichen. “Het vergroot wel de kansen voor veel clubs om te promoveren”, aldus Van Schaik. “Aan de andere kant wordt het daarna ook moeilijker om in de Eredivisie te blijven. Dat is ook wel goed voor de dynamiek.”

NEC zal pas later deze maand een doelstelling formuleren voor het nieuwe seizoen. Dit jaar ging de club aanvankelijk voor een plek bij de bovenste vijf bvo’s. Of dat in het nieuwe voetbaljaar ook kan, is afhankelijk van het budget. Hoe hoog dat budget gaat worden, is Van Schaik nu aan het bespreken met de aandeelhouders en investeerders. “Er zijn meerdere scenario’s. Het budget van dit seizoen kan in stand worden gehouden, maar het kan ook zijn dat we een pas op de plaats moeten maken.”

Technisch directeur
Ondertussen is Van Schaik ook bezig met de selectie voor het nieuwe seizoen. Sinds het vertrek van technisch directeur Remco Oversier handelt de algemeen directeur de technische zaken af samen met hoofdscout Nick Kersten, het scoutingsapparaat en technisch commissaris Leen Looijen. “Ideaal is het niet, maar ik doe dit voor de club. Ik heb niet de ambitie om technisch directeur te zijn. Of er op korte termijn een technisch directeur of manager komt, is ook afhankelijk van het budget. Ik ben de plannen, scenario’s en uitdagingen nu aan het bespreken met de rvc, Stak, de toezichthoudende organen en de investeerders van de club. Zij bepalen uiteindelijk het ambitieniveau van NEC. Daarmee ga ik als directeur binnen die richtlijnen aan de slag.”

Foto: Rob Koppers