Na de persconferentie van afgelopen vrijdag komt voor vele voetbalfans een nachtmerrie, waar ze dachten vanaf te zijn, opnieuw uit. De voetbalstadions zullen in ieder geval de aankomende twee weken niet gevuld zijn met fans. Algemeen directeur Wilco van Schaik noemt het een teleurstellende ontwikkeling aangezien de besmettingen in voetbalstadions nihil zijn. “Het voetbal heeft de laatste maanden bewezen dat wij grote mensenmassa’s aankunnen en deze ook goed reguleren met de coronacheck.”

“Daarnaast zijn er ook geen brandhaarden ontstaan en is een voetbalstadion geen besmettingsplek. Op basis van die gegevens is het teleurstellend, maar uiteraard heb je ook te maken met een landelijk beeld en wij zijn niet doof voor de besmettingscijfers die we horen. Je bent onderdeel van de landelijke gemeenschap, maar het is jammer als je dingen goed voor elkaar hebt dat je daar niet mee door mag gaan.” Van Schaik hoopt dan ook dat de KNVB via een goede lobby binnen drie weken duidelijk kan maken aan Den Haag hoe het voetbal het geregeld en georganiseerd heeft, zodat er gewoon weer gevoetbald kan worden met publiek.

Bij NEC ligt de situatie sowieso anders, aangezien de thuiswedstrijden al zonder publiek afgewerkt moeten worden, vanwege het lopende onderzoek naar de veiligheid. “Alleen we maken wel deel uit van het totale Nederlandse voetbal. Maar NEC’s standpunt is duidelijk: we willen doorvoetballen, om in het ritme te blijven. Maar of dat ook gebeurt, daar zijn heel veel factoren van afhankelijk. Als je als club volgende week Ajax thuis ontvangt en die kan je verschuiven en dan je normale inkomsten binnenhalen, dan snap ik dat je als club daar alles aan doet. Nog los van eventuele sportieve gevallen, zoals blessuregolven of drukke speelschema’s.”

Ondanks dat er nu geen publiek welkom is, gaat de zoektocht naar een externe speellocatie gewoon door voor Van Schaik. “We zijn nu druk bezig met het volgen van het onderzoek, daar hebben we wekelijks contact over. We zijn daarnaast ook in de regio aan het kijken naar beschikbare locaties, waar we eventueel iets kunnen met het uitbouwen van een stadion, of een eigen stadion. Daarnaast hebben we ook nog steeds contact met diverse clubs. Daarbij houden we natuurlijk rekening met de enquête die we vorige week hebben verstuurd.”

Een mogelijke locatie die wordt genoemd is het oude sportcomplex van Achilles ’29 in Groesbeek. “Er gaan nu geruchten over Achilles, maar daar zijn we als club nog niet geweest. Al eerder hebben we gezegd dat dit soort sportparken een optie kunnen zijn, maar iedereen begint nu te roepen en dat werkt niet positief. Wij communiceren zo transparant en discreet mogelijk. Ik hoop dat iedereen dit zo doet. Dat zorgt voor rust rondom de club wat we goed kunnen gebruiken.”

Van Schaik is erg blij met de respons op de enquêtes. “We hebben bijna vierduizend reacties gehad onder onze seizoenskaarthouders. Dat is een respons van 40%. Dat is ontzettend veel en heb ik nog bijna nooit meegemaakt bij een onderzoek. Dat onderzoek gaan we nu in kaart brengen en zullen we eind van de week gaan delen met onze seizoenkaarthouders.”

Foto: Rob Koppers