Wilco van Schaik is met nieuwe energie begonnen aan het nieuwe seizoen met NEC. Na een turbulent eerste jaar, een drukke en nog altijd lopende transferzomer en met de seizoenstart die steeds dichterbij komt, spreekt de algemeen directeur uitgebreid over de huidige situatie bij de club.
 
Dat Van Schaik zich zelfs een jaar na zijn komst blijft verbazen over NEC en Nijmegen blijkt tijdens de Vierdaagseweek. Zijn tweede als directeur in Nijmeegse dienst, maar niet minder indrukwekkend. "Als ik bekenden meeneem naar de Vierdaagse zeggen ze allemaal dat ze het geweldig vinden. Ze kijken hun ogen uit. Terwijl er dan ook Nijmegenaren naast me staan die doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is, daar moet ik altijd zo om lachen, het is zo groots. De Vierdaagse, de iconen van de stad zoals onder andere de Waalbrug, de Stevenskerk en natuurlijk NEC, het is echt wat om trots op te zijn. Ik ben er in ieder geval enorm trots op geworden."
 
Wilco, laten we beginnen met geldzaken. Welk bedrag ontvangt NEC van AZ na de transfer van Alireza Jahanbakhsh?
"We weten het nog niet exact, maar we houden er in ieder geval een heel mooi bedrag aan over. Dit is een heel mooie transfer voor NEC. Maar dat hebben we ook hard nodig om de huishouding op niveau te houden. Met de verkoop van Ferdi en Arnaut erbij kennen we op transfergebied een geweldige zomer. Dit was ook nodig voor de toekomst van de club. Niet alleen voor dit jaar, maar ook voor de seizoenen erna ben ik al bezig in de club te investeren. Mijn doel ligt niet aan het einde van dit seizoen, maar over vier tot vijf jaar, dan wil ik een legacy hebben staan voor de toekomst. Ik ben een bouwer voor de lange termijn, daarom heb ik ooit voor NEC gekozen."
 
Wat betekenen deze transfers voor de financiële situatie van de club?
"We kunnen investeren en een iets ander kaliber spelers halen dan dat we vorig jaar konden. We proberen wat meer op kwaliteit in te zetten, dus een kleinere selectie, met meer jeugd en focus op kwaliteit. Ervaring, fysieke en mentale weerbaarheid. Daar kunnen we nu meer mee. We hebben niet heel veel meer geld, in tegenstelling tot Sparta, Twente of Roda, maar door slim te zijn en dingen anders te doen kunnen we wel net wat betere versterkingen halen."

 
Tot slot: hoe staat het met de koop van het stadion?
"Op dit moment is er met het huidige bestemmingsplan geen investeerder die erin stapt. We kijken naar wat we nu kunnen doen, we hebben nog anderhalf jaar. Maar hard gaat het niet. De huidige mogelijkheden zijn beperkt, daar zie ik niet 1 2 3 een investeerder instappen. Je hebt meer commerciële exploitatiemogelijkheden nodig. Met alleen voetbal ga je het niet rendabel krijgen. Bijvoorbeeld een hotel, een bouwmarkt, grootschalige retail. We snappen dat zoiets niet kan in het Goffertpark en dat willen we ook niet, maar dan zullen we met de overheid moeten kijken wat wel kan. Daarin kunnen we ook elkaar helpen. Toen we de optie tekenden, waren veel mensen al euforisch, maar zo rooskleurig is het niet. Er liggen plaatjes voor dertig, veertig miljoen. Ja, daar kan je een mooi stadion voor bouwen. Maar wie gaat dat betalen?"
 
NEC moet dus naar andere mogelijkheden kijken.
"We bekijken verschillende opties. Misschien dat mensen kunnen investeren in het stadion zodat we het stadion zelf kunnen kopen. We wedden niet op één paard. Ik vind supportersaandelen bijvoorbeeld ook een interessant idee. Dat staat ook met potlood in ons strategisch plan. Stel dat je een aandeel koopt en medezeggenschap krijgt door middel van een verkiezing van een STAK of RVC-lid. Dan is de club echt van de mensen. Zo zie ik het graag."

Foto’s: Rob Koppers