Wilco van Schaik is niet van plan om uit emotie beslissingen te nemen bij NEC. De algemeen directeur van de club gaf vrijdagochtend in De Ontbijtshow van RN7 aan dat er deze week harde woorden zijn gevallen in De Goffert, maar dat hij er ook vertrouwen in heeft dat het goed komt met de club.

De teleurstelling na de nederlaag bij RKC (1-0) van vorige week was groot. "Je hoopt op de ommekeer. De wedstrijd ervoor, tegen Sparta, hadden we een klein fundament gelegd. Dat moet je ook doen in dit soort tijden, dan krijg je een sprankje hoop. Maar dan valt het bitter tegen. Weinig tot geen kansen gecreëerd, dan ga je eraf tegen RKC. Dat is heel pijnlijk en NEC onwaardig."

Waar gaat het dit seizoen precies mis bij NEC? "Dat vragen wij ons ook af. Daar zijn de staf en de selectie mee bezig. We hebben het juiste sleuteltje nog niet gevonden. De technische mensen zijn er veel mee bezig, ook op trainingen. Natuurlijk ook de spelers zelf. Het is zoeken. Naar je trainingen en je voorbereiding kijken, gesprekken voeren. Er moet ergens een kantelpunt komen, daar ben je naar op zoek in een periode als deze." 

Van Schaik besprak ook de wissel van Ole Romeny, die er vrijdag tegen RKC al invaller al in de rust uit werd gehaald door trainer Jack de Gier. "De trainers zijn de hele week bezig met Ole, een geweldig groot talent. Die afspraken werden alleen niet nagekomen, dat is helemaal niet erg. Een jonge jongen en hij reageerde perfect. Heel volwassen. Ole komt er wel. Daar horen dit soort dingen bij, krijgen we ook veel vragen over. Maar dat hoort bij deze fase, iedereen roert zich. Je kan het alleen omdraaien door te winnen."

?De druk op De Gier en technisch directeur Remco Oversier neemt vanuit de supporters toe, merkt ook Van Schaik. "Natuurlijk is het onrustig, maar meer omdat je bezig bent met elkaar. Er wordt heus wel elkaar de waarheid verteld en er klapperen soms deuren, dat hoort ook. Deze week hadden we een rvc-vergadering, die stond het hele jaar al gepland. Verder hebben we geen speciale meetings gehad, maar we zijn wel heel goed met elkaar in discussie. Je moet jezelf continu afvragen of je nog op dezelfde lijn zit. Die gesprekken zijn pittig, maar ik schiet niet in emotie en raak niet in paniek." 

De directeur snapt wel dat de fans ontevreden zijn. "Ik begrijp het, als je supporter van NEC bent en het gaat al tien, vijftien jaar met ups en downs. Je koopt toch weer een seizoenkaart en dan sta je nu tiende. Dan krijg je misschien het gevoel dat het nooit meer goed komt. Na ruim een jaar heb ik ook het gevoel waar de onrust vandaan komt, dat zal ik de komende weken intern delen. Ik hoop dat dit dan in de toekomst minder gebeurt en dat fans weer vertrouwen krijgen. Ik heb het eerder meegemaakt bij Utrecht. In de eerste twee jaar zeiden mensen dat het nooit meer goed kwam en dat hun club weg was, maar ook daar is het goed gekomen. Dat zal bij NEC ook gebeuren, weet ik zeker, maar het heeft even tijd nodig." 

Ook Van Schaik heeft nog veel werk te verzetten. "Veel mensen hebben vertrouwen in me, maar ik vind zelf dat ik nog niets gepresteerd heb. Ik ben aangenomen om op de lange termijn de rust en prestatie terug te brengen. Ik doe het op mijn manier en probeer veel te delen. Tot nu toe ben ik nog niet tevreden. Ik moet nog veel doen om dit schip recht te trekken. Dat is keihard werken. Ik heb het voor mezelf wel inzichtelijk waar het aan schort en daar zal ik de komende maanden ook beslissingen naar nemen."

Foto: Rob Koppers