Als het aan de inmiddels vertrokken technisch directeur Ted van Leeuwen had gelegen was Ibrahim Cissoko geen speler meer van NEC. In de zomer van 2021 leek de vleugelaanvaller, die afgelopen vrijdag zijn basisdebuut maakte tegen SC Cambuur, voor een minimale vergoeding over te stappen naar FC Dordrecht. Nooit werd helemaal duidelijk waarom die transfer niet doorging, maar Cissoko doet nu zelf een boekje open.

In de nieuwste editie van De Goffertkreet, magazine van SV NEC, vertelt de 19-jarige Cissoko dat algemeen directeur Wilco van Schaik geen goedkeuring gaf aan de transfer. Daarvoor leek alles al lange tijd in kannen en kruiken. “Ik had een moeilijke fase achter de rug in de academie van NEC. Ik kwam niet veel meer trainen en kreeg na gesprekken met mijn zaakwaarnemer en de club te horen dat ik mocht vertrekken.” Mede door de onverwachte promotie zag technisch directeur Ted van Leeuwen geen plaats in de eerste selectie voor Cissoko. Dat was geen bevredigend antwoord voor Cissoko, die besloot verder te kijken.

Op 14 juli 2021 bracht Dordrecht het nieuws naar buiten dat het zich had versterkt met Cissoko, maar Ted van Leeuwen reageerde desgevraagd dat Dordt ‘wel erg voorbarig was’. “Maar die transfer komt wel rond”, zei hij er achteraan. Algemeen directeur Wilco van Schaik, die toen op vakantie was, las dat artikel ook. “Daar ben ik toen voor gaan liggen”, zegt Van Schaik nu. De directeur hoefde niet lang te twijfelen voordat hij op zijn vakantie-adres de telefoon pakte na het lezen over het vertrek van Cissoko. Van Schaik gaf Cissoko een half jaar eerder, vlak voor de komst van Van Leeuwen, nog zijn eerste profcontract. “Als wij iemand een profcontract aanbieden is dat omdat we er het volste vertrouwen in hebben dat zo’n speler kan slagen in het eerste van NEC. Dan kunnen we hem niet zomaar van de hand doen.”

Om de transfer te annuleren, hoefde NEC alleen in gesprek met Cissoko. Dat kwam doordat de handtekening onder het Dordtse contract door de club nog altijd niet was gezet: de voltallige directie moet krabbelen. Toch was Cissoko al volwaardig onderdeel van de selectie van Dordrecht. Na een paar weken trainen bij De Schapenkoppen raakte hij geblesseerd. Vanaf de tribune zag hij zijn ploeg op vrijdag 6 augustus met 1-1 gelijkspelen tegen Jong PSV. Had Cissoko toen op het wedstrijdformulier van FC Dordrecht gestaan, had de wereld er nu totaal anders uitgezien. Voor Cissoko én voor NEC.

Cissoko kijkt met een lach en een traan terug op die periode. “Het was raar, maar ik neem mezelf niks kwalijk en heb ook nergens spijt van gehad. Het was een moeilijke periode.” Doordat Cissoko niet geheel lekker wegging bij de academie en zijn gezicht niet meer liet zien op trainingen, was de band met trainer Mark Otten verstoord. Otten’s contract werd verlengd en de ex-verdediger van NEC bleef trainer van de Onder 21. “Toen ik terugkwam, was onze band niet meteen hersteld. Bij de trainer overheerste ook wat teleurstelling, wat ik wel begreep. Ik begon het seizoen daarom bij NEC O18, maar omdat ik daar er echt wel bovenuit stak werd ik al snel weer overgeheveld naar het O21-team. Daar speelde ik, zeker de eerste seizoenshelft, lang niet altijd, maar goede gesprekken met Otten hebben ervoor gezorgd dat ik het om kon draaien. Ik denk dat ik mede door hem sta waar ik nu sta”, besluit Cissoko.

Het gehele interview met Cissoko, waarin hij onder andere vertelt over zijn populariteit in Nijmegen en zijn doelstellingen bij deze club, is te lezen in de Goffertkreet.