Wilco van Schaik schat de kans dat NEC de kwartfinale in een op zijn minst goedgevulde Goffert mag spelen vrij groot in. De algemeen directeur heeft vertrouwen in zijn burgemeester Hubert Bruls, die donderdag nog een overleg met alle burgemeester in het veiligheidsberaad voert. “Ik heb hem gevraagd om niet alleen de horeca en cultuur-sector onder de loep te nemen, maar ook het voetbal op de agenda te zetten.”

“Wij mogen niet vergeten worden”, stelt Van Schaik tegenover deze website. “We hebben al zoveel geld geïnvesteerd in alles rondom corona. We hebben bewezen dat we veilig open kunnen.” Hij voegt toe dat het betaald voetbal wekelijks vermaak biedt voor miljoenen mensen. “Als er versoepelingen komen voor de horeca en cultuur branches, wat ik wel zie gebeuren, vind ik dat ook wij daarin meegenomen moeten worden.”

Demonstreren

Van Schaik vertrouwt erop dat zijn burgemeester Bruls daarin zijn best doet. “We zijn niet voor niets het op een-na-grootste merk van de stad, na de Vierdaagse. We hebben uitstekend contact met de burgemeester en laten ons al jaren, op de derby na, van onze beste kant zien. In allerlei sectoren zijn ze rebels, gaan ze demonstreren in Den Haag, maar voor ons en alle andere stadions is er afgelopen periode niks gebeurd.” Dat blijft niet lang meer zo, denkt Van Schaik. “Als we niet snel open mogen, gaan zich duizenden mensen rondom de Goffert verzamelen tijdens de wedstrijden. En niet alleen hier, maar ook bij De Kuip en bij de ArenA.”

Demonstratief open gaan ziet Van Schaik niet zo zitten. MVV Maastricht en Go Ahead Eagles hebben al aangegeven hoe dan ook fans toe te laten vanaf 4 februari, ongeacht de maatregelen vanuit de overheid. “Zoals gezegd hebben wij goed contact met de lokale driehoek. Dan ga ik er vanuit dat zij zich maximaal inspannen voor ons, dus hoeven wij daar niet tegenin te gaan. Misschien kan er tegen die tijd nog steeds niks, maar dan ligt het niet aan onze burgemeester en politie.”

Kwartfinale

De kwartfinales worden al over drie weken gespeeld op 8, 9 en 10 februari. NAC Breda, Vitesse, AZ of Go Ahead Eagles is daarin de tegenstander. Volgende week zit NEC weer met de gemeente en andere stakeholders om de tafel wat betreft de veiligheid van het stadion zelf. Met stalen strips worden de tribunes verstevigd. “Tot dusver kunnen we ongeveer 8.000 mensen verwelkomen in ons stadion, maar er wordt nog steeds elke dag keihard gewerkt. Misschien dat we volgende week horen dat we er weer een paar duizend extra kwijt kunnen. Een bomvolle Goffert over 3 weken? Ik sluit niks uit”, is Van Schaik hoopvol.

Foto: Rob Koppers