NEC is op trainingskamp in Spanje en dat leek ForzaNEC.nl een goed moment om het gesprek aan te gaan met Wilco van Schaik. We vroegen hem naast het prachtig gelegen trainingscomplex het eerste half jaar in Nijmegen in één woord te beschrijven.

"Verkenning. Verkenning voor mij van de club. Verkenning van mij van de Jupiler League. Verkenning van spelers, van staf, en alle mensen om me heen. Ik heb alle tijd gebruikt om de club te leren kennen en daar een blik over te vormen. Een visie te vormen en daar nu naar te handelen. Deze club moet elke dag in ontwikkeling staan. We moeten beter kunnen worden. En daar zijn we nu klaar mee", zegt van Schaik op een zonovergoten dag met zo’n twintig graden.

Verlies

"Toen Remco en ik binnenkwamen lag er een fikse begroting met een groot verlies, dus er moesten spelers verkocht worden. Dat hebben we met onder andere Dumic en Grot gedaan. We hadden het verlies ook gelijk naar nul kunnen brengen, maar dan hadden we nu een begroting à la FC Oss en FC Den Bosch gehad. We hebben er in de zomer toch voor gekozen om door te blijven selecteren en de mensen op kantoor te behouden. Dan eindig je met verlies en dat moet je dan met transfers goed maken."

"De laatste jaren zijn bij NEC, net als bij FC Utrecht, de ambities groter geweest dan de portemonnee. Dan ga je de schulden proberen te financieren door hulp van vrienden en goede mensen. Dan kun je elke keer wel je hoofd boven water houden, maar op de lange termijn wordt de club daar zeker niet gezonder op. We moeten deze club nu gaan herfinancieren en dat is geen gemakkelijke taak. Maar we gaan er vol voor." 

Nieuwe trainer
Met de onverwachte aanstelling van Lijnders is de toon gezet in Nijmegen. NEC moet ten koste van alles kampioen worden. Fortuna Sittard wist NEC tot dusver bij te benen. "Het is geen direct signaal richting Fortuna Sittard, het is wel een signaal dat wij vinden dat hij een toevoeging kan zijn in de race naar het kampioenschap. Niet alleen voor het kampioenschap, maar ook voor de lange termijn. Ik kan niet ontkennen dat er heel veel energie in het elftal van Fortuna zit. Heel veel energie in alles erom heen. Zij moeten niks, zij willen heel graag. Hun seizoen is nu al geslaagd. Maar wij hebben een betere, bredere selectie. Wij hebben meer individuele kwaliteiten."

"We hebben Adrie nu als een van de beste assistenten van Nederland. Daar zit nu een trainer bij die energie, lef, durf heeft. Dat stukje wat wij graag wilden toevoegen. Dit móet het winning-team zijn voor het kampioenschap. Dat zullen we elke dag moeten uitstralen. Dat heb ik ook gezegd, voordat we het vliegtuig betraden. ‘Iedereen die hier nu instapt, moet non-stop honderd procent de focus hebben op het voetbal.’ Wij moeten héél graag kampioen willen worden. Ten koste van álles. En dat moeten de spelers uitstralen, daar moeten ze elke dag keihard voor werken."

Passie & overtuiging

Want er staat nog wel wat te gebeuren in de tweede seizoenshelft. Van Schaik weet dat NEC daarvoor feller zal moeten worden. "Die passie, die overtuiging, die moet nu wel in de ploeg gaan komen. Want het is al heel snel mei. We zullen heus nog wel twee of drie wedstrijden gaan verliezen, maar dat doen de concurrenten ook. In mei moeten wij met die schaal staan. Desnoods met de stier na de play-offs", besluit de algemeen directeur, die vol vertrouwen uit kijkt naar de tweede seizoenshelft.

Lees ook: Alles over het trainingskamp van NEC in Spanje