Nu Mike Trésor Ndayishimiye uitblinkt bij Willem II is het extra pijnlijk dat NEC de talentvolle Belg vlak voor het verstrijken van de transferdeadline heeft laten gaan. In een uitgebreide Jarda Podcast ging algemeen directeur Wilco van Schaik in op de kwestie. "Spijt hebben we niet, maar het is wel teleurstellend dat we zo’n groot talent hebben moeten laten gaan."

"Het kon op dat moment niet anders", vervolgde Van Schaik. "We hebben een lastige voorbereiding met hem gehad. Vanaf het eerste moment is er vanuit zijn familie en agent gevraagd om een transfer, maar wij hielden dat tegen en kwamen in een patstelling. Mike is later een week niet komen trainen. Dan heb je een probleem wat je moet bespreken. Negen van de tien keer kom je er met elkaar uit, maar deze keer niet."

Al weken ging het volgens Van Schaik over interesse, bijvoorbeeld van Bayern München, dat hem voor het tweede elftal wilde hebben. Echt concreet werd het meestal niet, ook niet bij Bayern. "Er zijn misschien wel acht clubs voorbijgekomen in die periode. Buiten één club om is er nooit een concreet bod op hem uitgebracht. Bij veel biedingen hadden wij zoiets van: dit moeten wij niet willen, maar jullie eigenlijk ook niet. Naar bepaalde landen bijvoorbeeld, maar ja, daar kon hij een hoop geld verdienen. Uiteindelijk kwamen we er niet uit, lagen de partijen te ver uit elkaar en hebben we voor deze constructie gekozen."

Neemt niet weg dat Van Schaik het wel jammer vindt dat hij zo heeft moeten lopen, al helemaal omdat Ndayishimiye nu zijn kunsten vertoont in de Eredivisie. "Het is teleurstellend voor ons. We hebben het op dat moment niet voor elkaar gekregen om hem aan het voetballen te krijgen, daarvoor steken we hand in eigen boezem. Dat hebben we niet goed gedaan. Nu is Mike geweldig bezig bij Willem II, daar was ook geen twijfel over. We hebben hier ook gezien wat hij kon. De prijs ligt in de Eredivisie ook hoger dan wat wij voor hem zouden kunnen krijgen. We hebben het risico daar neergelegd. Iedereen kan daar iets over vinden, ook wij zijn teleurgesteld, maar ook bij speler en management is dat niet goed gegaan."

"We hebben alles afgewogen, ook de zes weken voorbereiding", ging Van Schaik door. "Er zijn talloze discussies gevoerd en soms moet je dan erkennen dat het niet lukt. Het had er ook mee te maken dat we hem de week voor de transferdeadlinedag niet meer hadden gezien en de gesprekken met zijn management. Dat wil niet zeggen dat iedere speler die voor deze aanpak kiest zomaar weg mag. Mike gaat ook niet zomaar weg, daar staat een transfersom, doorverkooppercentage en clausules tegenover. Soms moet je deze keuze maken. Wij dachten dat het op deze plek voor hem niet ging lukken. Mike is een geweldig ventje die uitstekend kan voetballen. Maar het is teleurstellend dat wij hem op dat moment niet aan de praat kregen."

Toch had NEC ook kunnen besluiten om Ndayishimiye sowieso te houden en hem niet naar Willem II te laten gaan. "Je moet dan inschatten wat je er nog mee bereikt en hoe snel krijg je hem daar waar je hem wil hebben. Daarnaast denk je aan het groepsproces, wat doet zoiets met de groep? Op de training spelen we elf tegen elf. Als daar iemand bij loopt die niet gemotiveerd is, speel je elf tegen tien en heeft je training geen nut. Dat is bij meer spelers gebeurd dit seizoen, die werden teruggezet naar Jong NEC. Ze hadden echt wel kwaliteiten, maar wat voor invloed had hun aanwezigheid op de groep? Als je een bepaalde werkwijze hanteert, moet iedereen daarin mee."

Optie
Willem II huurt Ndayishimiye nu met een optie tot koop. "Het bedrag ligt vast, dat spreken de partijen met elkaar af. Ik denk dat het een aardig bedrag is. Het is niet eenzelfde soort som als we voor Kadioglu en Groeneveld kregen, want dat niveau had hij nog niet bereikt bij ons. We hebben een transfersom afgesproken en een doorverkooppercentage, stel dat Willem II hem doorverkoopt. In de kern zal het iets minder zijn dan wanneer hij bij ons had geëxcelleerd, maar dat risico hebben we ingeschat. Nu gaat het goed met hem, het had ook slecht kunnen gaan, maar dat is het risico van het vak."

De Tilburgse club zou de optie nu al kunnen lichten en trainer Adrie Koster liet eerder al weten dat hij graag ziet dat dat gebeurt. "Maar ze hebben dat nog niet gedaan. Het staat bij ons in potlood. Als ze tevreden over hem zijn, zullen ze de optie lichten. Zeker gezien de belangstelling die er nu al voor hem is. Zij hebben een optie tot koop die ze op elk moment kunnen lichten, maar er zit wel een einddatum aan van onze kant. Dat is ergens in maart of april."

Beluister hier de hele Jarda Podcast.

Foto: Rob Koppers