Bart van Rooij moet het nog terugkijken, maar weet dat hij fout zat bij de 1-0 van Mohamed Kudus zondagmiddag tegen Ajax. De rechtsback werd verrast door Steven Bergwijn en zag na een razendsnelle omschakeling de eerste en uiteindelijk enige treffer van de middag binnenvallen. “Dit neem ik mezelf kwalijk.”

“Met de wedstrijd van vorig jaar (5-0, red.) in het achterhoofd begonnen we hier. Je weet dat je de beginfase moet overleven. Dat hebben we met een beetje mazzel goed gedaan. Daarna nemen zij wat gas terug en vanaf dat moment hebben we volledige controle gehad, de hele wedstrijd.”

Op een moment na dan. Dat beseft Van Rooij zich maar al te goed. “Dit neem ik mezelf kwalijk. Ik zie die bal rollen op de lijn en ineens verandert hij van richting, terug het veld in. Ik hoorde niemand coachen en had niet goed om me heen gekeken, dus werd verrast door het drukzetten van Steven Bergwijn. Ik zag hem niet aankomen.”

Een grote fout wil Van Rooij het niet noemen. De rechtsback houdt vooral een goed gevoel over aan de wedstrijd tegen Ajax. “Ajax was kwetsbaar en daar hebben we goed op ingespeeld. Bij vlagen hebben we ook goed gespeeld. We konden ons onder de druk uitvoetballen. En we kregen nog een goede kans via Magnus Mattsson. Daar moeten we alleen beter mee omspringen, wil je hier wat aan overhouden.”

Van Rooij rekende vooraf niet op drie punten, maar uiteindelijk zat het er misschien wel in. “Het verschil met vorig jaar is groot. Nu kunnen we het topclubs in uitwedstrijden al heel moeilijk maken, de volgende stap is dat we dan onszelf belonen. Maar het feit dat Ajax thuis zo moet tijdrekken om de punten over de streep te trekken, zegt mij veel.”

Foto: Orange Pictures