Bart van Rooij en Roda JC-thuis. Het is een combinatie die zijn vruchten afwerpt. Donderdagavond was de rechtsback trefzeker voor NEC in de 5-3 overwinning van de Nijmegenaren op de Limburgers. En dat na een aantal lastige dagen. “Ik merkte in het team dat het echt veel impact heeft gehad.”

“Ik hoop dat ze promoveren”, lacht Van Rooij zijn tanden bloot op de vraag of Roda elk jaar op de kalender gezet moet worden. De rechtsback scoorde eerder al in de halve finale van de play-offs voor promotie/degradatie een wereldgoal tegen de ploeg uit Kerkrade en donderdag in de KNVB Beker was het weer zover. “Van te voren kreeg ik wel paar berichtjes over dat vorige doelpunt. Dat het wel weer tijd werd om een goaltje mee te pakken bijvoorbeeld. Dan schiet ik de bal heel goed binnen.”

Want het was natuurlijk een bewust schot op doel van de 22-jarige man uit Escharen, toch? “Dat zie je toch, dat het bewust was. Ik keek op en zag waar de keeper stond. Onze keeperstrainer had verteld dat hun keeper vaak ver voor de goal staat dus ik dacht ik probeer het gewoon”, knipoogt Van Rooij. Toch was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor de Nijmegenaren. “In de rust was het echt vloeken. Er is een goed plan bedacht door de staf en in de eerste helft voer je dat goed uit. Je creëert goede kansen en maakte drie goals. Aan de andere kant komen zij drie keer voor ons doel en gaat de bal er ook drie keer in. Dat mag gewoon niet.”

Situatie Dost

Van Rooij deed afgelopen zondag wegens een schorsing niet mee bij het uitduel met AZ. Vanuit het uitvak zag hij NEC op een 0-2 voorsprong komen, maar ook dat zijn teamgenoot Bas Dost vlak voor tijd ineenstortte. “Ik zat in het uitvak en dan zie je niet veel, dus je weet niet wat er gebeurt. Dan denk je terug aan de momenten die je met Bas hebt gehad. Gelukkig zag ik hem toen opstaan op het veld. Dan valt er zo’n last van je schouders.”

“De afgelopen dagen waren ook erg hectisch, maar als je kijkt hoe Bas het heeft opgepakt: dat is denk ik heel bijzonder. Woensdagmiddag hebben wij tijdens de lunch met hem gesproken over hoe het met hem ging en hoe en wat. Ik merkte in het team dat het echt impact heeft gehad. Je praat erover met elkaar in de kleedkamer en het is denk ik goed om dichtbij elkaar te blijven op dat soort momenten. Voetbal is een mannensport, maar na zulke gebeurtenissen moet je met elkaar praten over de dingen die je voelt. De houding van Bas heeft het voor ons makkelijker gemaakt om vandaag weer op het veld te staan. Hoe hij het heeft opgepakt, heeft ons een gerust gevoel gegeven. Daar kan ik alleen maar complimenten voor geven”, sluit Van Rooij af.

Foto: Rob Koppers