Bart van Rooij is ‘onbeschrijfelijk trots’ op de prestatie van NEC. De Nijmegenaren bereikten dinsdag de finale van De TOTO KNVB Beker door met 1-2 na verlenging te winnen van Cambuur.

“Dit is een euforische avond”, begint Van Rooij. “Het was een slijtageslag, al vind ik 120 minuten op kunstgras fijner dan op normaal gras. Morgen zal dat wel anders voelen. Helaas spelen we vrijdag weer, daar ben ik het alleen niet helemaal mee eens. Het is niet anders, nu mogen we genieten.” Toch zal daar bij Van Rooij geen bier bij zitten. “Ik ben niet een hele grote bierliefhebber, maar ik denk eigenlijk ook dat het niet eens mag. Onze performancetrainer is best wel strikt en nu hoor je ook terwijl we aan het feesten zijn: ’tien minuten ijsbad verplicht’. Dan denk ik ook wel van ‘jezus, hou eens op man’. Misschien is dat ook wel één van de redenen dat we zo goed presteren”, prijst de back de staf.

Toch was het in de verlenging wel even billenknijpen. De bal hoeft maar één keer goed te vallen. “Zeker als ze zo’n Vito Wormgoor inbrengen. Dan weet je dat het lastig kan zijn met lange ballen, maar eigenlijk hebben we de duels met hem heel goed gespeeld. De tweede ballen waren voor ons en dan kom je eigenlijk niet op je eigen zestien te staan. Toen kregen ze nog wel een corner en dan hou je toch altijd even je hart vast. Het is een fantastische prestatie van het team. Eigenlijk hebben we de hele tweede helft van de verlenging volwassen gespeeld. Af en toe even de bal vasthouden of even slim vallen, waardoor je een overtreding meekrijgt. Daarin zie je wel dat we stappen hebben gezet ten opzichte van vorig seizoen.”

Jongen van de club

Als jongen van de club is de bekerfinale extra speciaal. “Je droomt altijd van finales spelen. Je weet niet of dat met NEC kan gebeuren, maar dan gebeurt het. Dat is zo’n bijzonder gevoel.” Helemaal als Van Rooij terugblikt op waar de Nijmegenaren vandaan komen. “We stonden zevende in de KKD en heb wedstrijden gespeeld tegen TOP Oss en Telstar. Daar heb ik het liever niet meer over. Ook hier hebben we hele moeilijke wedstrijden gespeeld in het jaar dat Cambuur dominant was in de KKD. Als je nu kijkt hoe we bezig zijn met de club. Dan heb ik het niet alleen over het voetbal, maar ook over alle faciliteiten. Ook als je kijkt naar de support die vandaag weer mee was op een dinsdagavond naar Leeuwarden. Die zijn ook niet voor half drie thuis vannacht. Dan is het een onbeschrijfelijk gevoel van trots als je kijkt naar wat we hebben gedaan als club. Dit is een bekroning, prachtig.

Donderdag wordt duidelijk wie de tegenstander gaat zijn van NEC. “Ik zou gek zijn als ik zeg Feyenoord, maar je weet het nooit met bekervoetbal. Ik ga donderdag Feyenoord – Groningen kijken en het is wel lekkerder kijken als je zelf weet dat je door bent. De afgelopen rondes dacht ik al: ‘ja bekervoetbal, daar ga ik even lekker voor zitten’. Als je wint is voetbal altijd leuk, zo werkt.”

Foto: Orange Pictures