Vele NEC’ers zaten woensdagavond vol spanning voor de buis, kijkende naar het restant van AZ-NEC. Ook Bart van Rooij aanschouwde de vijf bloedstollende minuten vanuit zijn eigen woonkamer. De NEC-back zat op het puntje van zijn stoel en is maar wat blij met de overwinning. Van Rooij kijkt nu vol vertrouwen naar de laatste wedstrijden van 2023 en wil belangrijker worden voor NEC.

AZ en NEC speelden woensdagavond het restant uit van hun op 29 oktober gestaakte duel. NEC wist ternauwernood de 1-2 voorsprong over de streep te trekken en haalde zo drie cruciale punten binnen. Bart van Rooij was niet aanwezig bij het spektakel, omdat de verdediger een schorsing had opgelopen voor het duel tegen de Alkmaarders. De verdediger zat zodoende thuis voor de buis te kijken naar een volgens hem “bijzondere wedstrijd”. Wel is de verdediger erg blij met de overwinning. “Het was ontzettend spannend. Al met al is het heel lekker dat we de drie punten hier hebben gepakt.”

Bijzondere situatie

Het overgebleven deel van AZ-NEC is het kortste restant wat ooit is uitgespeeld in de Eredivisie. NEC keerde voor slechts zes seconden reguliere speeltijd en zo’n vijf minuten blessuretijd terug naar Alkmaar, om een 1-2 voorsprong te verdedigen. Dat Van Rooij niet bij de wedstrijd kon zijn, betekent niet dat de rechtsachter zich hoefde te vervelen, laat hij weten. “Het is jammer dat je er zelf niet bij bent, maar we hadden die dag nog twee trainingen met de jongens die niet meegingen. Het was alsnog een pittige dag.”

‘S avonds keek Van Rooij vol spanning naar zijn teamgenoten. “Iedereen zat nagelbijtend op de bank. Elke bal die je wegschiet, vier je als een overwinning.” AZ kreeg nog een reeks kansen, de beste voor Mexx Meerdink. De jonge spits kreeg de bal in de zestien voor zijn voeten, maar schoot wild over. “Daar dacht ik wel: hier komen we heel goed weg”, aldus Van Rooij, die ook schrok van een dreigend schot van Ruben van Bommel. “Je ziet soms mensen zo’n bal het stadion uit schieten, maar hij raakt hem best goed. Dan draait je maag wel eventjes om.” Uiteindelijk is de verdediger uit Escharen gelukkig dat NEC de storm wist te doorstaan. “Het waren vijf hele lange minuten, maar ik ben heel blij dat het team heeft gewonnen.”

Verbetering

Inmiddels is Van Rooij ook druk bezig zichzelf te ontwikkelen. De vleugelverdediger wil belangrijker zijn in aanvallend opzicht. “De laatste weken ben ik meer aan het werk met het aanvallende gedeelte.” Van Rooij weet dat hij hier stappen in kan zetten. “Het gaat al redelijk, maar ik kan wat extra’s brengen. Vorig seizoen had ik nul goals en nul assists. Ik wil en kan aanvallend spelen, dan moet je beslissender zijn voor het team.” Vooralsnog staat de teller in alle competities dit seizoen al op twee doelpunten en twee assists. Volgens de 22-jarige Van Rooij is dat echter niet genoeg. “Ik denk dat ik nog belangrijker kan zijn.”

Weg omhoog

Heel eventjes stond NEC in de degradatiezone, maar na de driepunter tegen AZ vinden de Nijmegenaren zichzelf weer terug op de twaalfde plek. De komende weken speelt NEC een aantal cruciale duels tegen directe concurrenten PEC Zwolle en Fortuna Sittard én treft de ploeg van Rogier Meijer GVVV in de beker. Van Rooij is van mening dat deze drie wedstrijden het uiteindelijke oordeel over de eerste seizoenshelft gaan vellen. “Als je deze wedstrijden wint, denk ik dat je een aardige eerste seizoenshelft hebt gedraaid.” Wel denkt Van Rooij dat er altijd een ‘wat als’ aan deze seizoenshelft blijft kleven. “Het gevoel heerst dat er veel meer in zat. We hebben veel punten laten liggen.” Toch wil de rechtsback positief afsluiten. Van Rooij ziet dat de weg omhoog ook snel hervonden kan worden. “Als je deze wedstrijden wint, sta je er al een stuk beter voor.”

Foto’s: Orange Pictures en Rob Koppers