Wilco van Schaik heeft tegenover Wilfred Genee gezegd dat hij de ambitie heeft om over een paar jaar de nieuwe directeur van de KNVB te worden. Michael van Praag, die dat jarenlang was, vindt dat helemaal geen goed idee en heeft geen hoge pet op van de algemeen directeur van NEC.

“Dan moet hij zich wel op een andere manier gaan uiten dan hij toentertijd tegen mij heeft gedaan”, zei Van Praag vrijdag in Veronica Inside. De bestuurder doelt op zijn herverkiezing in 2016, toen hij onder aanvoering van van toenmalig FC Utrecht-directeur Van Schaik veel kritiek kreeg. “Hij heeft zich toen schandelijk gedragen richting mij, wat er mede toe leidde dat er 21 stemmers zich onthielden. Ik had aan de clubs gevraagd of ik bij ze langs mocht komen om uit te leggen wat ik gedaan had en wilde gaan doen, omdat ik herkozen wilde worden.”

Van de ECV kreeg Van Praag echter te horen dat dat niet nodig was. Wel was er een delegatie van de clubs die met hem in gesprek wilde. “Er was een hele delegatie van clubs en Eelco (Van Praag versprak zich, red.) was de woordvoerder. Het ging over mijn relatie met Johan Lokhorst, de toenmalig voorzitter van de raad van commissarissen. Van Schaik deed zijn laptop open en het werd een soort kruisverhoor. ‘En wist jij niet dat het zo slecht zat tussen Bert van Oostveen en de KNVB? En waarom is jouw relatie met Lokhorst zo slecht?'”

Van Praag wist niet wat hij meemaakte. Naar eigen zeggen komt het moment ook voor in zijn boek dat binnenkort uitkomt. “Het was een aanval om mij te intimideren, ze wilden mij weg hebben. Dat neem ik Van Schaik nog steeds kwalijk. Na afloop van die bespreking stond ik echt te shaken. Dat is toch een beetje raar als je 68 bent en dat kwam door hem. Als ik hem was, zou ik geen directeur betaald voetbal worden.”

Van Schaik weet overigens dat Van Praag hem niet bepaald mag, zo zei hij ruim een jaar geleden in de Jarda Podcast nadat hij het afscheidsfeest van Van Praag bij de KNVB bewust had gemist. “Ik ben vervroegd weggegaan. Michael is niet mijn grootste vriend geweest in de afgelopen periode. Dat heeft hij vorige week ook op televisie nog een keer duidelijk gemaakt en ik heb hem zijn afscheid lekker laten beleven.”

Foto: Veronica Inside