Syb van Ottele hoopt in 2020 zijn officiële debuut te maken voor NEC. De 17-jarige verdediger annex middenvelder deed al een keer mee in een oefenduel met Sparta Rotterdam en wil nu voor het echte werk gaan. Van Ottele is deze week met NEC mee op trainingskamp naar Spanje.

"Het gaat goed", zei Van Ottele na het partijspel van zaterdagochtend. "We hebben hier nu drie trainingen gehad en werken toe naar de wedstrijden van zondag. Ik ben blij dat ik mee mag en me kan laten zien. Ik wil graag aansluiten bij de groep. Ik trainde al twee keer per week mee en toen hoorde ik dat ik mee mocht. Een mooie ervaring. Ik ben ook niet de eerste. Veel jongens uit de jeugd ken ik al en hebben dit ook meegemaakt. Ik ken de groep ook al een beetje en ik ben goed opgevangen."

Van Ottele trainde sinds dit seizoen al vaker mee met de groep, samen met Dirk Proper. Naast het tweetal gingen Thomas Beekman, Robin Roefs en Joep van der Sluijs mee op trainingskamp. Van Ottele voelt zich goed in de hoofdmacht van NEC. "Maar ook nog niet echt helemaal, want ik moet mijn officiële debuut nog maken. Maar ik voel wel dat ik erbij hoor. Het was ook niet echt wennen, want veel spelers kende ik al. Een liedje zingen? Dat heb ik nog niet hoeven doen. Van Bart, Anthony en Ayman hoorde ik wel dat zij het in de zomer hadden gedaan. Ik heb er nog niks over gehoord."

Voor de tweede seizoenshelft heeft Van Ottele dan ook een duidelijk doel in zijn hoofd. "Ik hoop zo snel mogelijk mijn debuut te maken en door te breken bij NEC. Ik kom uit Nijmegen, kom iedere dag op de fiets naar de club. Ik ben hier geboren en getogen. Dan is het al helemaal mooi om voor NEC te spelen."

Meestal wordt Van Ottele in één adem genoemd met zijn teamgenoot Proper, met wie hij bij meerdere jeugdelftallen van de KNVB speelde. Beide spelers staan daardoor te boek als grote talenten uit de eigen opleiding van NEC. Proper maakte eind 2019 al wel zijn officiële debuut. "We zijn goede vrienden, maar eigenlijk spelen we pas drie jaar samen. We kunnen het goed met elkaar vinden."

Van Ottele zorgt voor meer keuze voor de trainers, want hij is op verschillende posities inzetbaar. "Ik kan centraal achterin spelen, maar ook op het middenveld als 6 of 8. Dat is in mijn voordeel, ik kan op meer posities spelen. Op dit moment maakt het me eigenlijk ook niet uit waar de trainers me neerzetten, als ik maar kan spelen. Of ik op de deur klop? Dat is moeilijk te zeggen. Ik doe mijn best en het gaat goed, maar de trainers maken de keuze."