Het wachten van Syb van Ottele werd onlangs beloond. Door coronabesmettingen in de selectie kwam het talent in de basis terecht en vormde hij met Cas Odenthal het centrum van de defensie. Of hij de basisplaats vasthoudt, is nog maar de vraag. Van Ottele blijft er nuchter over, vertelt hij in een interview met ForzaNEC. “Ik zal altijd hard blijven werken en strijden voor een basisplaats.”

In 2012 maakte Van Ottele de overstap van RKSV Brakkenstein naar NEC. Waar het voor anderen daar al heel snel ging begon het wat rustiger voor Van Ottele. Het nog jonge talent startte eerst bij de amateurs van NEC. Hier bleef hij tevens hard werken om zich zo in de kijk te spelen bij de academie. Na wat jaren er bijna bij te hebben gezeten kon Van Ottele in de onder 15 de overstap maken naar de academie waar hij gelijk succesvol was met jongens als Bart van Rooij en Dirk Proper. 

Buiten dat Van Ottele zich in de kijker speelde bij de academie van NEC begon het Nederlands jeugdelftal (destijds de onder 15) ook interesse te krijgen in de toen nog verdedigende middenvelder. “Vanaf de onder 15 ging alles heel snel, ik kwam bij de groep en trainde een paar keer mee. Ook had ik al snel interlands achter m’n naam en alles ging steeds beter”, vertelt Van Ottele. Een mooi moment dat hij nooit vergeet was het winnen van het Europees kampioenschap in 2019 met de onder 17. “Zoiets hou je je hele leven bij je.”

Van Ottele zat al sinds het laatste trainingskamp bij de selectie. Dit seizoen kreeg hij een vaste plek in de selectie van Meijer. Momenteel leven we natuurlijk in een rare periode Van Ottele gaf aan hoe hij dit zelf beleefd: “Hier bij NEC gaan we d’r allemaal heel goed mee om. We houden ons aan de regels, zowel binnen als buiten de club. Helaas is iets als corona gewoon niet te voorkomen, dat verklaart ook de besmettingen in de selectie. Gelukkig is iedereen nu weer fit en kunnen we er weer vol tegen aan in het duel tegen Roda.”

Medio 2021 loopt het contract met Van Ottele af. “Ik hou me met een verlenging totaal nog niet bezig, ik focus met gewoon op het voetballen en alles daar omheen doet mijn zakewaarnemer.” Ook kon Van Ottele de ambitie van dit seizoen vrij duidelijk uitspreken. “We willen gewoon promoveren met het hele team. Op persoonlijk vlak wil ik mij gewoon zo veel mogelijk ontwikkelen en een vaste basisspeler worden in de selectie. Ik maak nu stappen, maar ik ben er nog niet.”

Foto: Rob Koppers