Jellert van Landschoot leek zondag onvermoeibaar bij NEC, dat met 1-0 won van FC Den Bosch. De Belgische middenvelder bleef maar gaan en speelde een prima wedstrijd. "Ik word wel moe, maar ik blijf altijd negentig minuten gaan", zei hij na afloop tegen ForzaNEC.

"We wilden de lijn doortrekken na de wedstrijd tegen FC Eindhoven. Het was eigenlijk jammer dat we een korte pauze ingingen na dat duel, omdat we net in een flow konden komen. Nu wisten we dat het belangrijk was om goed te starten en dat hebben we gedaan."

Toch was het in de eerste helft erg matig wat NEC liet zien. "Het is altijd even lastig na drie weken zonder wedstrijd. Een paar keer waren we iets te slordig in balbezit. In de rust hebben we samengezeten en gekeken wat er beter moest. In de tweede helft gaven we bijna niks meer weg. We hadden nog 2 of 3-0 kunnen maken, dan was het sneller klaar geweest."

In de rust was het ondanks de voorsprong wel tijd om verbeterpunten door te spreken. "We kregen Den Bosch niet onder druk, waardoor zij tussen de linies konden spelen en kansen konden creëren. We hebben het erover gehad hoe we dat verdedigend moesten oplossen. Aan de bal waren we minder slordig en creëerden we ook een paar kansen. Helaas scoorden we niet nog een keer. Daardoor bleef het tot het einde spannend."

Jonathan Okita scoorde en zette NEC uit het niets op 1-0. Het is bijna het handelsmerk van de aanvaller: lange tijd niet veel laten zien en vervolgens plots toeslaan. "Dat weten we. Hij heeft veel individuele kwaliteiten en hij leeft van flitsen. Nu had hij er zo een en scoort hij. Op dat soort momenten is hij heel belangrijk voor ons."

Het onvermoeibare van Van Landschoot was ook te zien bij het drukzetten. Bij vlagen was de Belg de enige die richting de defensie van Den Bosch rende. "Op sommige momenten werd ik gecoacht dat ik moest doorduwen, dat probeerde ik een paar keer. Het is wel de bedoeling dat het als team gebeurt, dus misschien moet ik me soms wat inhouden. We moeten of geen druk zetten, of met het hele team. Er zijn nog veel dingen te leren, hier gaan we weer mee door."

Van Landschoot vormde het middenveld met Mart Dijkstra en basisdebutant Dirk Proper, die met zeventien jaar voor het eerst startte. "Complimenten aan Dirk. Op zo’n jonge leeftijd meteen in de basis, dat is niet gemakkelijk. Er zat veel volk op de tribune, dat is toch iets speciaals. Hij heeft het goed ingevuld. Ik zei van tevoren tegen hem dat hij ervan moest genieten. Met Mart achter ons, iemand met veel ervaring die ons ook wat stuurt, denk ik dat het goed stond."
 
Met de drie punten tegen Den Bosch op zak wil Van Landschoot doordrukken. "We moeten naar boven kijken. We wisten dat we met een zege konden aanhaken bij de top acht en nu moeten we wedstrijd per wedstrijd stappen zetten. Volgende week tegen MVV. Nu moeten we de lijn doortrekken, anders hebben we vandaag voor niets gewonnen. Natuurlijk zal het lastig worden, maar wij zijn NEC en moeten daar winnen."

Foto: Rob Koppers