Tjaronn Chery speelt tot de zomerstop bij NEC en wel met rugnummer 9, dat vacant was door het (tijdelijke) vertrek van Pedro Marques. Zomaar één van de ‘illustere’ voorgangers die deze eeuw het nummer 9 op de rood-groen-zwarte rug hadden staan. ForzaNEC maakte een overzicht.

Lange tijd werden bij NEC geen vaste rugnummers gegeven voorafgaand aan een seizoen. Iconische namen uit de vorige eeuw ga je hier dus weinig lezen. Een van de eerste die met het rugnummer 9 aan een seizoen begon was de Pool Krzystof Bociek, die in het 1998/99 twaalf wedstrijden speelde en één keertje scoorde. Hij maakte weinig indruk en speelde dus het seizoen erop niet meer bij NEC. Het nummer was daardoor vrij voor Gjorgji Hristov, die in zijn eerste seizoen meteen vijftien goals maakte in de Eredivisie.

Europese topscorer

Via Fabian de Freitas en Bart Van den Eede, die allebei slechts een handjevol doelpunten maakten in het rood-zwart-groen, werd de 9 in het seizoen vanaf 2007 twee seizoenen op de rug van Jhonny van Beukering gedrukt. Met twintig doelpunten en elf assists was hij bij NEC erg succesvol. Hij kwam ook uit in de UEFA Cup, waardoor hij nog altijd de Europese all-time topscorer van NEC is.

Tekst gaat verder onder de video.

Vervolgens ging het rugnummer naar Jeffrey Sarpong, net als Chery een middenvelder die in de winterstop arriveerde. Hij was geen topschutter – hij scoorde geen enkele goal – maar was met negen assists wel erg belangrijk als aangever. Eerder een 8 of 10 dus. In het begin van het seizoen 2011/12 kreeg Erton Fejzullahu nummer 9, maar voordat hij een wedstrijd gespeeld had, werd het alweer overgegeven aan huurling Genero Zeefuik.

Op het tweede niveau

In het degradatiejaar was Michael Higdon met veertien Eredivisiegoals erg doelgericht, maar de Engelsman kon NEC niet behoeden voor degradatie. Tijdens het recordjaar in de Jupiler League werd Sjoerd Ars met nummer 9 topscorer van de competitie. Hij werd echter niet goed genoeg bevonden voor de Eredivisie, dus werd zijn nummer overgegeven aan Joey Sleegers. Hij was niet bijzonder trefzeker voor NEC, net als Taiwo Awoniyi een jaar later, hoewel hij inmiddels furore maakt als spits van Nottingham Forest.

In de vier jaar in de Keuken Kampioen Divisie waren spitsen Anass Achahbar, Ferdy Druijf, Sven Braken, Etien Velikonja en Thibo Baeten gemengd succesvol. Druijf werd topscorer van de KKD, Achahbar en Braken wisselden doelpuntrijke periodes af met dipjes en Velikonja en Baeten zullen veel supporters al weer vergeten zijn. De twee meest recente nummers 9 waren Ali Akman en Pedro Marques. Zij werden beide geliefd door het NEC-publiek door hun inzet en passie en iets minder voor hun (gebrek aan) scorend vermogen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Akman NECPEC Orange

Tjaronn Chery heeft nu ruim vier maanden om te laten zien tot welk kaliber hij behoort: bij de tegenvallers als Velikonja, Awoniyi en De Freitas, of bij de succesverhalen zoals Van Beukering, Ars en Hristov.

Foto: Orange Pictures