De prestaties van NEC tegen PSV zijn natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. Daar waar het vooral om het verlies van de koploper gaat, krijgt ook NEC de complimenten. Zo ook bij Studio Voetbal.

“Ik heb zeker genoten van NEC”, begint Pierre van Hooijdonk. “De manier waarop vond ik vooral heel mooi om te zien. NEC was echt wel gehavend.” Dirk Proper, Tjaronn Chery en Koki Ogawa waren er namelijk niet bij tegen de koploper. “Dat zijn drie jongens die normaal gesproken in de basis staan.”

Van Hooijdonk zag dat de Nijmegenaren sterk aan het duel begonnen. “Die goal van PSV kwam een beetje uit het niets. Zij hebben ontzettend veel voetballend vermogen. Met Kodai Sano en Lasse Schöne op het middenveld samen met Mees Hoedemakers, die staan de hele tijd in driehoekjes. Dan kun je vanuit het middenveld doorvoetballen. Zij konden zich voetballend meten met PSV en daarnaast schuwden ze de duels niet.”

Meijer en Aalbers

“Ik vond het vooral mooi voor de trainer, Rogier Meijer”, vertelt Ibrahim Affelay. “Als je bedenkt dat hij een paar maanden geleden op de schopstoel zat. Hij heeft deze club laten promoveren en elk jaar prima resultaten gehaald. Hij is stoïcijns doorgegaan en dat vind ik bijzonder knap. Helemaal met het tegengas dat hij gehad heeft.” Daar sluit Arno Vermeulen zich bij aan. “En Carlos Aalbers die de goede spelers haalt. De samenwerking daar is optimaal op dit moment.”

Complimenten voor Cillessen

Een andere man die natuurlijk benoemd werd was doelman Jasper Cillessen. De keeper zorgde ervoor dat PSV niet terug in de wedstrijd kwam door een penalty van Luuk de Jong te stoppen. “Ik vind dit hartstikke mooi”, zegt Van Hooijdonk terwijl een juichende Cillessen op de beelden te zien is. “Je moet niet vergeten dat die jongen het afgelopen jaar echt ontzettend veel heeft meegemaakt. Iedereen is over hem heen gevallen en niet altijd op een nette manier. Dan maak je daarna een aantal grote fouten en kost je NEC punten. Nu komt hij terug.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Cillessen was na afloop wat stelling in sommige interviews die hij deed over zijn verleden met strafschoppen. Van Hooijdonk ergerde zich daar niet aan. “Is dat rancuneus? Ja en? Mag je dat niet zijn dan”, vraagt de vrije trappen specialist zich hardop af. “Ik vind dat een goede eigenschap. Daar kun je je motivatie toch uithalen.”

Vermeulen was het niet helemaal met zijn mede-tafelgast eens. “Ik snap het wel, maar hij is gepokt en gemazeld: Nederlands elftal, FC Barcelona, Valencia etcetera. Dan probeert hij zo zijn gelijk te halen.” Van Hooijdonk valt in de rede. “Dat is toch emotie. Verplaats je nou eens in het hoofd van zo’n keeper.”

Foto’s: Rob Koppers