Het is de eerste aanwinst van NEC deze zomer. Stijn van Gassel komt transfervrij over van Excelsior. Ondanks de degradatie van de Kralingers kende Van Gassel een prima seizoen en dat wordt beloond met een transfer naar de Nijmeegse club. Het is weer stap hogerop in de mooie, maar bescheiden carrière van de doelman, die de velden van de Eendracht nog goed zal kennen.

Van Gassel is zoon van een keeper en tevens bakker. In het Limburgse dorpje Ysselsteyn zit bakkerij Van Gassel gevestigd. Daar werkt de vader van de 27-jarige doelman: een bakker die ook in het eerste elftal van de lokale voetbalclub speelde. Om die reden wilde een jonge Stijn van Gassel gaan keepen. Bij de bakker zijn ook ‘Stijntjes’ te koop. Een broodje met kandijsuiker, rozijnen en hazelnoten. Het broodje is vernoemd naar de doelman, maar; “Ik eet ze zelf bijna nooit,” zei Van Gassel een aantal jaar geleden tegen het Eindhovens Dagblad.

Stage bij NEC

Keepen ging Van Gassel beter af dan bakken. Op jonge leeftijd viel Van Gassel op en uiteindelijk mocht de keeper op stage komen bij, jawel, NEC. Dat liep alleen niet zoals gehoopt. Van Gassel werd afgewezen. “Ze vonden me te klein, maar ik was twee koppen groter dan de jongen die ze haalden…”

De doelman kwam bij Helmond Sport terecht en daar werd hij wel toegelaten. Met die club vond hij zijn weg in het profvoetbal. Nu is Van Gassel terug bij NEC en is het de vraag voor wie trainer Rogier Meijer gaat kiezen: Van Gassel of Robin Roefs. Een ding is zeker, deze keer is Van Gassel niet langer dan zijn concurrent. Met 193 cm is Roefs de langste van de twee.

Foto: Orange Pictures