Bondscoach Louis van Gaal heeft tekst en uitleg gegeven over de keuzes die hij heeft gemaakt aangaande de WK-selectie. Ook het niet selecteren van Jasper Cillessen kwam natuurlijk aan bod.

Want het ontbreken van de doelman was misschien wel de grootste verrassing. “Cillessen is de laatste weken niet in vorm. En het WK is nu, niet over vijf weken”, lichtte Van Gaal toe. Cillessen kreeg het nieuws vrijdagmorgen te horen en zou zwaar teleurgesteld gereageerd hebben. “Dat zou logisch zijn”, reageerde Van Gaal. “Ieder mens reageert dat op zijn eigen wijze af. Ik kan me er iets bij voorstellen. Hij is de meest ervaren keeper en heeft altijd geleverd bij mij, maar hij heeft niet geleverd bij zijn club.”

Van Gaal laat dus duidelijk blijken dat niet de vorm van Cillessen bij Oranje, maar bij NEC de doorslag heeft gegeven. De doelman kwam afgelopen zomer juist terug naar Nijmegen om meer aan spelen toe te komen en grotere kans te maken op het WK.

Deze week kwam ook nieuws over Cillessen naar buiten over een rechtszaak aangaande alimentatie. Van Gaal wilde daar niet op ingaan. “Ik ga mijn spelers niet afvallen. Ik ga niet iets zeggen, waardoor daar druk op komt te liggen. Ik steun hem, alleen in de vergelijking met de drie andere keepers valt hij nu buiten de boot. In 2014 was hij in de boot en dat was toen ook ongelooflijk. Toen heeft hij wel geleverd.”

Foto: Orange Pictures