Rens van Eijden mocht maandag eindelijk weer ‘de wei’ in. In een groepje van zes, samen met Bart van Rooij, Cas Odenthal, Frank Sturing, Terry Lartey Sanniez en Josef Kvida, stond de aanvoerder van NEC op het trainingsveld.

De spelers werkten een conditieprogramma af en waren op een ander veld kort met de bal bezig. De afgelopen weken meldde de selectie van NEC zich enkel in Nijmegen voor krachttraining, die in nog kleinere groepjes wordt afgewerkt. Veel thuis zijn en vooral werken aan fitheid voelde voor Van Eijden een beetje als de vakantietijd tussen twee seizoenen in. "Alleen kun je nu niet naar het strand of naar het buitenland", voegde hij daaraan toe.

Voor NEC kwam er een abrupt einde aan het seizoen. Op maandagavond wonnen de Nijmegenaren nog met 1-2 van Jong FC Utrecht en daarna werd er toegewerkt naar de thuiswedstrijd tegen FC Volendam. Pas op donderdag werd dat duel afgelast doordat de overheid maatregelen instelde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Later werd langzaam maar zeker duidelijk dat het seizoen niet meer zou worden afgemaakt.

"Ik weet nog dat we die donderdag met wat jongens een potje aan het kaarten waren", sprak Van Eijden. "Toen zeiden we nog als grap dat het de laatste keer zou zijn dat we elkaar zagen. Kregen we nog bijna gelijk in ook."

De spelers van NEC werken voor het eerst in lange tijd niet naar een bepaald moment – een wedstrijd of een nieuw seizoen – toe. "Die onduidelijkheid is lastig, ook voor mij. Dit is ons werk, we zijn continu met ons vak bezig en nu valt het ineens stil. Ik heb het voordeel dat ik iets ouder ben, blessures heb gehad en met tegenslagen kan omgaan. In deze periode is het het belangrijkst om fit te blijven en daar doe ik alles aan."

"Dat is ook wel het minste dat we nu kunnen doen als voetballers, fit blijven", vervolgde Van Eijden. "Ik snap dat we nu niet kunnen voetballen, dat is logisch. Maar dan moeten we wel onze verantwoordelijkheid nemen en in ieder geval fit en gezond blijven. We kunnen nu wel gaan klagen, maar die discipline is belangrijk."

Van Eijden werkt vooral buiten aan zijn fitheid. "Ik heb een heel oud huis. Als ik daar ga springen of iets dergelijks, ben ik bang dat ik door de vloer zak. Maar ik ken mijn lichaam, weet wat ik nodig heb. Krachtoefeningen doe ik op de club. Ik heb er geen moeite mee, maar het liefst heb ik natuurlijk dat alles weer normaal wordt en we weer normaal kunnen trainen. Nu is het even niet anders."

Onlangs werd bekend dat Van Eijden de beste speler van het seizoen is geworden in het klassement van ForzaNEC met een gemiddeld cijfer van een 6,3.

Foto: Rob Koppers