NEC heeft zondagmiddag de eerste seizoenshelft een gepast vervolg gegeven. Op bezoek bij FC Eindhoven werd er een zure nederlaag geleden. In de 88e minuut schoot Elisha Sam de thuisploeg naar de overwinning: 3-2. "Het verval kan heel groot zijn", zuchtte Van Eijden na afloop.

"We hebben een hele belabberde eerste seizoenshelft gehad. Op het trainingskamp wilden we een nieuwe start maken en dat hebben we ook uitgesproken. We hadden het over frisheid in de koppies en een goed gevoel na het trainingskamp", begint Van Eijden na afloop van het duel. "Die frisheid was absoluut niet terug te zien. Ik had het gevoel dat we in de eerste helft afgetroefd werden door FC Eindhoven."

En dat was ook zo, ondanks dat de thuisploeg niet heel veel uitgespeelde kansen creëerde. "Het zag er slordig uit van onze kant, maar gelukkig waren zij niet zo scherp. We gingen terecht met een 1-0 achterstand de kleedkamer in." Na de rust draaide het spelbeeld echter. NEC werd sterker en kwam via Ndayishimiye en Druijf op voorsprong. Eerstgenoemde verving Brahim Darri na rust en ook Ole Romeny werd binnen de lijnen gebracht. "We legden er veel meer energie in. De jongens vielen goed in. Anderzijds hebben Brahim en Anass (Achahbar, red) die kwaliteiten ook. De trainer had er wel elf kunnen wisselen, in dit geval viel de keuze op Brahim en Anass."

Maar zoals gezegd ging NEC dus beter voetballen. "We vonden de vrije man en speelden verzorgd over de zijkant." Na de 1-2 van Druijf zakten de Nijmegenaren echter weer ver terug. "We zeiden tegen elkaar dat we zo door moesten gaan, maar dat pakte niet zo uit. Zoals wel vaker dit seizoen is vandaag weer gebleken dat we heel veel kwaliteit hebben, maar het verval ook heel groot kan zijn."

Van Eijden speelde zondag met Buwalda in het hart van de defensie. De keuze was opvallend, maar pakte aanvankelijk helemaal niet zo verkeerd uit. "Waarom? Daarvoor moet je bij de trainer zijn. Hij koos ervoor om dat op deze manier te doen. Robin speelde de eerste seizoenshelft zijn wedstrijden gewoon goed, hij traint uitstekend. Het is vervelend dat uitgerekend hem dit moet overkomen."

NEC zakt door de nederlaag naar de vijftiende plaats van de Keuken Kampioen Divisie. "Daar hoeven we weinig woorden aan vuil te maken. We hebben het constant over lijnen doortrekken, frisheid etc. We moeten het gaan laten zien. Deze nederlaag is gezien het scoreverloop gewoon erg zuur", besluit van Eijden.