Rens van Eijden staat hoogstwaarschijnlijk voor zijn return in de basis van NEC. De verdediger krijgt waarschijnlijk de voorkeur in de defensie boven Cas Odenthal, die de laatste training eerder moest verlaten. Van Eijden speelde in de oefenwedstrijd tegen SC Heerenveen ook al vanaf het begin mee en staat nu dus sinds de winst op NAC, in de play-offs elf maanden geleden, weer voor een officiële wedstrijd.

“Ik voel me goed. De belasting in de knie probeer je steeds hoger te leggen. Eerder speelde ik al een helft mee en tegen SC Heerenveen probeerden we negentig minuten aan te tikken. Alleen na tachtig minuten was dat voor dat moment genoeg. Ik ben blij dat dat goed gaat en heb geen enkele reactie gehad in mijn knie, dus dat is mooi.” Van Eijden kan zich volledig focussen op zijn spel. “Ik heb geen last meer van de knie, dus in dat opzicht probeer je wel zoveel mogelijk voor de volle honderd procent te gaan. Tegen Heerenveen heb ik een goede wedstrijd gespeeld. De ene training gaat beter dan de anderen, maar dat is logisch.”

Basisselectie mooie beloning

Dat Van Eijden zou gaan starten, kwam ook voor hem als een verrassing. “Dat hebben we niet intern besproken. Ik ben gewoon één van de jongens die inzetbaar is en daarin maakt iedereen kans om te spelen. Ik doe gewoon mijn best om aan de trainer te laten zien, als hij me nodig heeft, dat ik er voor hem, het team en de club kan staan. Uiteindelijk is het dan wel de keuze aan de trainer.” Het zou wel een mooie beloning zijn voor Van Eijden, die dus kort na zijn blessure de kans krijgt. “Uiteindelijk is het doel om zoveel mogelijk nog te spelen dit seizoen en een rol te hebben in het veld. In welke mate dat gaat zijn, durf ik niet te zeggen. Het enige waar ik invloed op heb is mijn best doen en goed trainen.”

Van Eijden voelt geen extra druk met zijn naderende afscheid, dat steeds dichterbij komt. “Ik wil dit gewoon goed afsluiten. Ik voel me nog volwaardig speler en het liefst wil ik zo hoog mogelijk eindigen en zo veel mogelijk spelen. Wil echter niet zeggen dat mijn seizoen niet geslaagd is, als ik niet genoeg minuten maak. Het doel is om minuten te maken. Ik doe mijn best om dat te bewerkstelligen. Ik moet ook realistisch zijn dat het team en de jongens achterin zich goed hebben ontwikkeld. In de topsport geldt dat iedereen wil spelen en daarin vind ik dat dat de beste moet zijn.”

Foto: Rob Koppers