Aanvoerder Rens van Eijden reageerde vrijdag na afloop van de afsluitende training voor MVV-NEC voor het eerst op de rode kaart die hij vorige week ontving tegen Jong FC Utrecht. Door de rode kaart mag de centrale verdediger voorlopig toekijken. “Dit had me niet mogen gebeuren.”

Het moment kan Van Eijden zich nog goed heugen. “Er ontstaat een opstootje, waar ik naartoe ga om de boel te sussen. Er gebeurde van alles, maar ik was al op de weg terug toen er iemand voor me kwam staan en me een duw gaf. Dat vond ik onnodig en toen wilde ik een duwtje teruggeven.” Het werd iets meer dan een duwtje. “En daarvoor krijg je vier wedstrijden (drie onvoorwaardelijk, red.).”

Van Eijden spreekt van een ‘forse straf’. “Ik snap dat mensen zeggen ‘Hij is 32 jaar, met zoveel ervaring mag dat hem niet overkomen’. Dat begrijp ik volledig en dat is ook zo. Maar aan de andere kant heb ik bijna 400 wedstrijden gespeeld en ben ik nog nooit in aanraking geweest met dit soort gevallen”, doelt Van Eijden op zijn historie, waarin hij slechts een keer eerder direct naar de kant werd gestuurd. Bij AZ haalde hij destijds een doorgebroken speler neer. “Daarom vind ik de straf vrij fors.”

“Maar met deze actie heb ik de KNVB wel de kans gegeven zo’n straf uit te delen. Dus de fout ligt altijd bij mij. Hiermee benadeel ik niet alleen mezelf, maar ook de club. Ik ga een belangrijke bekerwedstrijd met VVV missen en los daarvan is ook iedere competitiewedstrijd voor ons gewoon heel belangrijk.” Voor de oorzaak van het opstootje heeft Van Eijden ook een verklaring. “Janga heeft het idee dat-ie wordt nagetrapt door een tegenstander. Ik was er snel bij om de boel uit elkaar te houden en dat lukte wel, alleen toen kwam dat duwtje…”

Morgen staat er dus geen wedstrijd voor Van Eijden op het programma. “Ik ga ’s ochtends eerst trainen en dan ’s middags voor de buis de ploeg aanmoedigen.” Een stadionbezoek aan De Geusselt zit er niet in. “Dat gaat niet in verband met alle corona-maatregelen. Ik zal het moeten doen met mijn eigen TV”, besluit Van Eijden, die pas 21 februari in de eigen Goffert tegen De Graafschap weer speelminuten zou kunnen maken.

Foto’s: Rob Koppers