Het gaat erg goed met NEC. De ploeg bezet momenteel de zevende plek van de Eredivisie en dat is voor een promovendus natuurlijk erg knap. Je zou bijna vergeten dat misschien wel dé sterkhouder van het afgelopen seizoen er niet bij is bij de Nijmegenaren. Rens van Eijden raakte in de voorbereiding op de het nieuwe seizoen zwaar geblesseerd aan zijn knie. In de JardaPodcast spraken de mannen met de aanvoerder over hoe het met hem gaat en hoe hij kijkt naar de goede vorm van NEC.

“Het gaat goed, naar omstandigheden natuurlijk. Ik zit lekker in mijn vel en mijn revalidatie gaat goed. Wat dat betreft weinig te klagen”, aldus Van Eijden. “Het loopt allemaal zeer voorspoedig. Ik heb natuurlijk mijn kruisband gescheurd en daar staat negen maanden revalidatie voor. Ik zit nu in maand vier en ik loop inmiddels weer op het veld dus dat zijn mooie stappen die ik tot nu toe heb kunnen maken. In hoeverre het goed kan gaan, gaat het tot op heden goed. Bij de KNVB in Zeist hebben ze een topsportcentrum waarin zij revalidaties verzorgen voor topsporters. Ik heb gekozen om daar te revalideren omdat de accommodatie daar gewoon erg goed is. Op de club ligt de focus toch op de jongens die moeten voetballen en uiteindelijk heb ikzelf ook een hoop aandacht nodig dus vandaar mijn keuze voor Zeist.”

“Ik heb nu drie weken geleden de veldtraining hervat. Dat ik na dertien/veertien weken het veld op mag geeft natuurlijk aan dat het allemaal goed gaat. Ik heb geen pijn. Ook na de operatie heb ik weinig last gehad van mijn knie, op sommige momenten na natuurlijk. Vooraf werd er gezegd dat er ook sommige jongens na de operatie op bed liggen voor zes weken met pijn, daar heb ik gelukkig geen last van gehad. Als je de maanden gaat tellen dan kom je voor de terugkeer uit bij het einde van het seizoen. Ik heb er zelf geen deadline aangehangen want ik hoef er niet zo snel mogelijk te zijn. Als dingen goed gaan wil ik de stap maken maar ik heb geen haast.”

Aanvoerder van de ploeg

De verdediger revalideert dus in Zeist maar is toch regelmatig in Nijmegen op de club te vinden. “Ik ben er elke wedstrijd bij. Ondanks dat ik de aanvoerder ben vind ik dat andere jongens die taak op zich moeten nemen aangezien ik er niet ben. Met jongens als Lasse Schöne en Edgar Barreto hebben we daar meer dan capabele vervangers voor. Zij weten natuurlijk wat er op het trainingsveld en in de kleedkamer gebeurt. Dan vind ik het niet mijn rol om daar aanwezig te zijn. De jongens die er altijd zijn pakken die rol op en waar nodig ondersteun ik. De jongens die mij kennen weten dat ik altijd voor hen klaar sta. Maar tot op heden is dat nog niet nodig gelukkig”, zegt een lachende Van Eijden.

“Ik ben alleen maar blij natuurlijk. Iedereen had hier vooraf voor getekend. We hebben een getalenteerde selectie en daar mag iedereen erg tevreden mee zijn. Ze doen het fantastisch. We hebben vorig jaar vaak gezegd dat er meer in zat. Toen wisselden we goede periodes afgewisseld met mindere. We zijn toen met een zevende plek in de KKD gepromoveerd en wat ik zeg: je staat na elf wedstrijden op zeventien punten. Dat zijn hartstikke mooie dingen en daar moeten de jongens zeker alle credits voor krijgen. Zeker hoe je na Ajax uit je rug recht. Groningen en Twente zijn ook gewoon teams die je met goed spel zwaar verdiend aan de kant zet. Vanaf de tribune kan ik niet anders beamen dan dat ik zeer tevreden ben.”

Na de duidelijkheid over de ernst van de blessure dacht men in Nijmegen degradatievoetbal te gaan spelen. Ook Van Eijden moet bekennen dat hij de goede vorm van nu niet per se verwacht had. “Ik zou gek zijn als ik nu zeg dat ik dit verwacht had, ik denk dat niemand dit echt had verwacht. Zeker ook als je bedenkt dat we vorig seizoen zevende zijn geëindigd. Er zijn wel jongens gehaald die naar behoren spelen en alle posities zijn goed ingevuld. Er staat een echt team. Of ik verwacht had dat ze zevende zouden staan, zeker niet. Dat er potentie in zit dat wist ik zeker. Met Ted van Leeuwen heb je ook een ervaren TD die het goed neerzet. Toch na een aantal bewogen jaren is het echt knap dat je zo’n goede start hebt.”

Ontwikkeling Odenthal

“Ik vind dat de centrale verdedigers het erg goed doen. Cas is een jonge jongen maar die heeft afgelopen jaar al laten zien dat hij talent in huis heeft. Hij is rustiger geworden in zijn spel. Zijn pass is altijd goed, hij werkt hard en wint zijn duels. Veel meer heb je niet nodig.” Van Eijden ziet dan ook behoorlijke concurrentie voor wanneer hij terug zal keren bij de Nijmeegse selectie. “Voor mij is het nu belangrijk dat mijn knie goed hersteld en dat ik terug op niveau kom. Dan is het aan de trainer de keuze wie hij gaat opstellen. Je hebt hartstikke gelijk als je zegt dat die jongens die er nu staan het goed doen. Als we vanaf nu elke wedstrijd winnen dan kom ik niet meer in het plaatje voor, maar mijn voorspelling is dat dat niet zal gebeuren. Uiteindelijk is het aan de trainer, maar ik zal zeker de strijd aan gaan met de anderen en de besten zullen dan gaan spelen”, sluit Van Eijden strijdlustig af.

Foto: Rob Koppers

ister de podcast ook op jouw favoriete kanaal, zoals Spotify, iTunes of Google.