Rens van Eijden was als maker van de vierde treffer belangrijk in de 5-1 overwinning op FC Volendam. De aanvoerder zag in de Goffert een bevrijd NEC, na een moeilijke week waarin elkaar goed de waarheid is verteld.

Het is de eerste grote overwinning van NEC dit seizoen. "Hoe langer je wacht, des te groter de kans dat dit een keer moest gebeuren. Het betekent niet dat we er al zijn, maar het laat wel zien waar we tot in staat zijn. Toch moeten we ook kritisch blijven. Het spelbeeld was zeker in de eerste helft niet altijd wat we willen zien, maar de tweede helft geeft wel vertrouwen voor de toekomst."

In de sterke fase net na de rust kwam FC Volendam er niet meer aan te pas. "Je geeft de tegenstander een bepaald gevoel mee na die 3-1 en dat dwing je zelf af. In de eerste helft kwamen we niet echt aan voetballen toe, maar in de tweede helft kom je er veel doorheen en gaat bijna alles erin. Je ziet wat vertrouwen met elkaar doet."

Als aanvoerder heeft Van Eijden ook de nodige betrokkenheid bij de gesprekken die er deze week zijn gevoerd met de selectie. "Er is de laatste periode sowieso veel gepraat. Aan de andere kant was dit een moment waar de emotie bij iedereen hoog zat. Er zijn frustraties uitgesproken, dat botst dan af en toe. Ik heb zelfs altijd de ervaring om te weten dat het opkroppen van dat soort gevoelens een team niet verder helpt. De discussie met de groep en de staf is erg belangrijk geweest en je ziet dat deze wedstrijd als een soort bevrijding voelt."

Door puntenverlies van een groot aantal ploegen boven NEC op de ranglijst, is het voor de Nijmegenaren een goede week. "Dit weekend biedt vertrouwen. We moeten dit altijd van elkaar eisen. Dit niveau moeten we vasthouden, dus we gaan vanaf morgen weer aan de slag om er vrijdag weer te staan."

Foto: Rob Koppers