In Veldhoven had NEC het erg zwaar. In het eerste kwart van de eerste helft had NEC de overhand, maar na de eerste drinkpauze tot ver na de rust was het UNA dat het betere van het spel had. Na een kleine tien minuten na rust waren het de gastheren uit het stadsdeel Zeelst die verdiend op een 1 – 0 voorsprong kwamen door een doelpunt van Bryan Boogers. Dat bleef ruim twintig minuten, toen NEC zowaar op gelijke hoogte kwam door een doelpunt van Lars Rebergen. Syb van Ottele zette de Nijmegenaren op een 1 – 2, waar Etien Velikonja in de blessuretijd de 1 – 3 aantekende na het benutten van een strafschop. Rens van Eijden, die de eerste helft speelde, is niet tevreden.

"Met de opstelling die we in de eerste helft hadden, moesten we gewoon over UNA heen lopen. Niks ten nadele van de jongens die de tweede helft hebben gevoetbald. Vooral tot de eerste drinkpauze waren wij de betere, maar vergaten we te scoren. UNA kon daarna wat beter in het spel komen, wat leidde tot de 1 – 0, net na rust."

De warmte, de korte maar intensieve voorbereiding en feit dat de ploeg erg jong is, is begrijpelijk, maar geen excuus volgens Van Eijden, die met zijn leeftijd tot de oudste spelers van de selectie hoort.

"Zaterdag hebben we gevoetbald, gisteren (maandag, E.T.) hebben we twee keer intensief getraind en de huidige temperaturen maken het er niet veel beter op. Maar wij als NEC moeten daar mee om kunnen gaan, ook al ben je nog een een jonge jongen die er net bij komt. Het moet echter wel vele malen beter, zowel collectief als individueel. De doelstelling is bij de eerste vijf eindigen. Dat is haalbaar, ook met deze groep, maar dan moet het wel anders."

Jongeling Joep van der Sluijs speelde de tweede helft en liet zich aardig gelden volgens trainer Meijer. "Joep deed wat ik in de eerste helft miste; veel de zijkanten gebruiken en de bal voorgeven. Dat dan niet alle ballen aankomen, is dan jammer, maar wel wat ik graag wil zien. Of ik tevreden was? Hou eens op. Het is natuurlijk anders voetballen tegen amateurs, maar UNA had ons goed in de tang. Dat begon al in de eerste helft. Gelukkig hebben we het recht kunnen trekken maar zo moeten we niet tegen TOP Oss of RKC voetballen."

NEC kreeg in de slotminuut een penalty nadat Velikonja door de Veldhovense verdediging ten val werd gebracht in het zestienmetergebied. Afgelopen zaterdag, in de wedstrijd tegen SC NEC, werd er door middel van steen-papier-schaar ‘geloot’ om wie de penalty zou nemen. Meijer: "Dat gebeurde vanavond niet en daar was ik wel blij om. Naar aanleiding van afgelopen zaterdag heb ik de selectie daarop wel op aangesproken, want dan kan gewoon niet. We zijn een professionele club en ik vind dat zoiets gewoon niet mag gebeuren. Misschien is het een stukje jeugdigheid, maar het mag gewoon niet. Dat Etien gelijk de bal pakte en er achter ging staan, getuigt van een stuk verantwoordelijkheid en daar ben ik zeker blij om. Dat je durft die bal te pakken en dat je als speler durft die penalty te nemen."

Joep van der Sluijs was tevreden over zijn spel in de tweede helft, al had hij een beetje moeite met het feit dat de geboren Drutenaar als linksbuiten moest spelen. "Ik ben normaal een ’10’ of een rechtsbuiten, dus dat was wel even schakelen. Maar ik denk persoonlijk dat het wel goed gegaan is."

De jongeling, die de hele voorbereiding met de eerste selectie meedraait, is eigenlijk nog een jeugdspeler; hij komt dit seizoen uit voor het 021-team van Mark Otten. "Ze willen het de aankomende weken van week tot week bekijken, bij welk team ik speel. Ik hoop natuurlijk hier bij de eerste selectie, maar dat wordt afwachten. Voor nu ben ik tevreden met mijn spel, hoewel er altijd verbetering in zit!"

NEC neemt het aankomend weekend op tegen SV Straelen in Duitsland. SC Straelen komt uit in de Oberliga Niederrhein, waar ook 1.FC Kleve in uitkomt. Het is voor NEC de enige buitenlandse tegenstander. Verder oefenen de mannen van Meijer nog tegen TOP Oss en RKC alvorens de competitie op vrijdag 28 augustus weer begint. In het interlandweekend van 4 september oefenen de Nijmegenaren nog tegen FC Groningen.

Foto: Rob Koppers