Na een jaar afwezigheid tekende Marco van Duin twee weken terug voor de derde keer een contract bij NEC. Nu als keeperstrainer, iets wat de 33-jarige ex-keeper al langer voor ogen had. “In eerste instantie als jeugdtrainer, maar toen deze kans voorbijkwam wist ik het meteen”, aldus Van Duin, die eerder door Peter Hyballa juist nog gevraagd werd te stoppen als keeperstrainer.

We spreken Van Duin in Bikkels, vlak na de eerste ‘echte’ training sinds maanden. “De jongens hunkerden ernaar. Weer lekker de duels aangaan, partijen spelen.” De keeperstrainer heeft zijn eerste twee weken in de nieuwe rol achter de rug. “Het voelt onwijs goed om weer thuis te zijn. De eerste dag voelde echt geweldig. Het kantoorpersoneel, de spelers, er is wat dat betreft niks veranderd.”

Van Duin, geboren in Warmenhuizen, tekende juli vorig jaar een contract voor één seizoen bij FC Groningen. “Ik was daar derde keeper, maar ook een soort mentor in de kleedkamer. Jonge jongens aanspreken op gedrag, binnen en buiten het veld.” Februari jongstleden kwam naar buiten dat Van Duin alweer wilde vertrekken uit het Hoge Noorden. “Uiteindelijk wilde Groningen ook niet met mij door, omdat ze verder gingen met twee potentiële eerste keepers, aangevuld vanuit de jeugd.”

Zelf was Van Duin er al langere tijd mee bezig: stoppen of doorgaan. “Ik heb de afgelopen jaren al veel georiënteerd, veel gesprekken gehad. Ik wilde ergens in de jeugd aan de slag als keeperstrainer.” In mei werd bekend dat Gabor Babos naar NAC vertrok. Het contact was toen al snel gelegd. “Ik was nog wel in gesprek met twee Eredivisie-clubs, als jeugdtrainer dus, maar toen NEC belde, was ik direct overtuigd.”

De loyaliteit is er altijd, de steun ontbreekt nog wel eens. “Het publiek is absoluut niet verwend afgelopen jaren. Ze mogen kritisch zijn.” Kritisch waren ze ook op de komst van Van Duin. “Ik wil die mensen adviseren om een onderbouwde mening te geven. Ze hebben me nog geen training kunnen zien geven, dus je kan daar simpelweg niets over zeggen. De staf, de RvC, de directie, zij hebben vertrouwen in mij en daar gaat het uiteindelijk om.”

Van Duin heeft veel contact met andere trainers. “Bas Roorda (keeperstrainer FC Groningen), Babos, Brookhuis, ik spreek ze allemaal. Met laatstgenoemde heb ik iedere twee weken een meeting, ik kan ontzettend veel van hem leren. Hij heeft de jeugd nu onder zijn hoede, dus we werken veel samen.” Een aantal fans riep nog op om Brookhuis aan te stellen als keeperstrainer van de A-selectie. “Laten we vooropstellen dat hij een toptrainer is, maar vernieuwing is ook belangrijk. Je moet ambities hebben, innoverend zijn.”

“Ik heb zelf heel veel meegemaakt. Je hoeft geen topkeeper te zijn geweest om een top keeperstrainer te kunnen worden. Ik ben eerste, tweede, derde keeper geweest, op het hoogste niveau en bij de academie gewerkt. Ik heb allerlei soorten trainers meegemaakt. Uit al die ervaringen wil ik de perfecte mix maken voor mijn eigen stijl.”

Foto’s: Rob Koppers