Maandag begint voor het Nederlands elftal het WK in Qatar. Zoals bekend maakt Jasper Cillessen geen deel uit van de selectie, wat tot verdeeldheid heeft geleid tussen voetbal liefhebbend Nederland. Ook keeperstrainer van NEC, Marco van Duin, was verbaasd toen hij de selectie zag. “Ik heb met verbazing naar de selectie van de bondscoach gekeken als het aankomt op de keepers. Deze drie had ik niet verwacht.”

“Als je Jasper niet selecteert en je draagt als reden zijn vorm aan, dan had je Remko Pasveer ook thuis moeten laten”, is Van Duin (35) kritisch tegenover Voetbal International. “Die keept al weken heel matig. Ik was het dan ook niet eens met de uitspraken van Louis van Gaal. Jasper heeft bij NEC juist goed gekeept, op een minder moment bij Sparta na. Dat laten de statistieken ook zien.”

Volgens Van Duin laat Van Gaal nu de beste keeper thuis. Hij betreurt het besluit: “Allereerst voor Jasper natuurlijk, maar daarna ook voor NEC en voor zijn trainers. Wat ik heel bijzonder aan deze situatie vind, is dat Frans Hoek (keeperstrainer Oranje, CR) geen enkele keer met mij contact heeft gezocht over Jasper. Ik werk dagelijks met hem en hij vult iedere dag een vragenformulier in, dus ik weet precies hoe het met hem gaat en hoe hij zich voelt. Kom dan als keeperstrainer van Oranje een keer een bak koffie doen. Als je vijf, zes keepers hebt die in aanmerking komen voor het Nederlands elftal, dan wil je toch weten hoe het gaat? Dat hij geen contact houdt met de trainers die dagelijks met de doelmannen werken, vind ik een kwalijke zaak. Ik zou zo niet willen werken bij Oranje.”

‘Cillessen gebroken’

Er kwam veel discussie over het feit dat Cillessen een slechte tweede keeper zou zijn en niet goed in de groep zou liggen. Van Duin herkent de doelman hier niet in. “Bij NEC ligt Jasper goed in de groep, hij werkt altijd hard en ook zijn privé-situatie met het kindje dat hij in Spanje heeft, is voor hem geen enkele issue in zijn voetbalfocus. Dat kan en mag dus ook geen reden zijn hem niet te selecteren.”

De terugkomst van Cillessen bij NEC was een veelbesproken item afgelopen zomer. De doelman heeft contact gehad met bondscoach Louis van Gaal en die verzekerde Cillessen dat zijn transfer geen reden zou zijn om hem niet te selecteren. “Op de dag dat Jasper hoorde dat hij niet meeging, was hij gebroken. Hij heeft er werkelijk alles aan gedaan om te keepen. Je moet hem beoordelen op wat hij op het veld heeft laten zien. Nou, dan heeft hij gewoon geleverd, net als dat hij dat in Oranje altijd heeft gedaan. Daarnaast is hij de enige met toernooiervaring.”

Cillessen heeft na het zware nieuws contact opgezocht met de keepers die wel geselecteerd waren om ze te feliciteren. “Hij heeft het goed opgepakt en goed verwoord in de media. Dat vind ik echt klasse van hem na de grote klap die hij te verwerken kreeg”, besluit Van Duin.

Foto’s: Rob Koppers / Orange Pictures