Joey van den Berg stond na afloop van de 4-4 tegen Jong PSV met gemengde gevoelens in de mixed zone. De euforie van de gelijkmaker was nog vers, maar uiteindelijk weet de middenvelder dat NEC hier met drie punten van het veld had moeten stappen.


"Als je in de laatste minuut de gelijkmaker maakt, voelt het als een overwinning", vertelt Van den Berg aan ForzaNEC. "Maar als je dan verder gaat analyseren kom je toch tot de conclusie dat je dit nooit had mogen weggeven. Binnen drie minuten staan ze weer op 2-2, dat kan echt niet. Daar moet je heel gauw van leren, dat dit niet nog een keer gebeurt. Het zijn van die momenten van onoplettendheid, dat we even niet doen wat er van ons gevraagd wordt. Dan zie je dat het fout gaat als we niet als team fungeren."

De organisatie was na de blessure van Jonathan Okita volledig weg. "In de rust leek het wel alsof we allemaal waren uitgeschakeld. Dan zie je gewoon dat Jong PSV een goede ploeg is. Die jongens spelen niet voor niks ook mee met het eerste van PSV. Maar al speel je tegen Bal op het Dak 6, voor fouten word je gewoon gestraft. Het is voor ons een keiharde leerschool om tot het einde gefocust te blijven. Tegen Cambuur gebeurde hetzelfde, dus eigenlijk is dit al de tweede keer."

Na vijf wedstrijden heeft NEC liefst negen doelpunten om de oren gekregen. "Ja, maar we hebben ook zelf veel goals gescoord", pareert Van den Berg. "Dat is het risico van onze speelstijl. We spelen vrij hoog op de helft van de tegenstander, dan loop je gemakkelijk tegen een counter aan. We hebben ook vaak pech gehad. Elke keer dat ze voor de goal waren was het een doelpunt. Ik hoop niet dat het zo het hele seizoen blijft doorgaan."

Toch is Van den Berg optimistisch. "We moeten ook de positieve dingen eruit halen. Dat we een 2-0 voorsprong weggeven is kut, maar dat we terugkomen van een 2-4 achterstand is juist weer heel positief. De pieken en dalen moeten we afvlakken naar een wat constantere vorm. Het meest constante team gooit de hoogste ogen."

Voor FOX Sports-verslaggever Cristian Willaert was het in ieder geval een geslaagde avond. "Als ik hem zie krijgt-ie een tientje van me", aldus Van den Berg, die het niet eens was met Martin van den Kerkhof. "Niemand weet waarom ik daarvoor geel kreeg, maar daar houdt deze scheidsrechter van. Ik vond het totaal geen kaart. Als je kijkt naar wat die keeper deed tegen Okita, dan is dat tien keer zo erg. Hij zei dat hij aan mij kon zien dat ik felle overtredingen zou maken als ik het ergens niet mee eens was. Dat is dan een vooroordeel. Maar ja, dat ben ik wel gewend." 

Foto: Rob Koppers