Oud-voorzitter Hans van Delft haalt na de degradatie van NEC hard uit naar de clubleiding. "Deze leiding mist de capaciteiten om de club te runnen. En iedereen wil maar belangrijk zijn", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

Van Delft wordt nog altijd ‘De Grote Dikke Leider’ genoemd. In zijn tijd als voorzitter haalde NEC in 2003 Europees voetbal. "Ik kwam zondag na de degradatie langs supporters. Dan blijf ik staan en maak een praatje. Je moet je smoel laten zien. Binding houden met je mensen. Opnieuw beginnen de komende twee jaar. Met mensen die er echt voor willen gaan. Er zijn wel wat schoonmaakbedrijven nodig."

De clubleiding krijgt ervan langs van Van Delft. "Ze hebben het gewoon verprutst. En dan doel ik misschien nog wel meer op de Raad van Commissarissen dan op Bart van Ingen. Hoe haal je het in godsnaam in je hoofd om technische zaken, financiën, commercie en algemene zaken in één functie te stoppen? Niemand doet dat. Van Ingen is geen verkeerde gozer, maar hij is nog onervaren en heeft af en toe een baas nodig die hem op zijn flikker geeft. Het is ook raar dat hij zelf denkt dat hij dit allemaal kan."

"De leiding heeft niet de capaciteiten om de club te runnen. Er is geen visie. Wat er nu is gebeurd, hebben zij veroorzaakt. Ze moeten hun conclusies trekken. Deze degradatie schept verantwoording." Op de adviezen van Van Delft zat de clubleiding niet te wachten. "Ze hebben ze twee jaar lang allemaal genegeerd. Ik wil altijd helpen, maar heb nooit iets van de clubleiding gehoord. Dat zet me nu zelf ook aan het denken."

NEC gaf juist veel taken uit handen, oorzaak waren bezuinigingen. "Saneren doe je een paar maanden, maar niet drie jaar’, stelt Van Delft. ‘De interne dialoog bestaat niet meer bij NEC. De binding met je mensen is zo belangrijk. NEC heeft nu heel veel behoefte aan voetbalverstand in de organisatie. Maar iedereen wil maar belangrijk zijn. Het is een aaneenschakeling van mensen die geen visie hebben."

Van Delft heeft ook een boodschap aan investeerder Marcel Boekhoorn. "Marcel moet stelling nemen. Hij is zo verschrikkelijk belangrijk, maar het helpt niet steeds meer geld aan te vullen. Het is lovend, alleen zijn er nu andere besluiten nodig. Een gebrek aan geld is namelijk minder erg dan geen visie hebben."

Foto: Rob Koppers