Tom van de Looi heeft het naar zijn zin op trainingskamp in Spanje. De middenvelder startte donderdag de training nog met een laagje ijs op het kunstgras in Nijmegen, maar op het Golfresort Dona Julia in Estepona is daar in de verste verte geen sprake van. "Het is heerlijk om zo weer op te starten", zei Van de Looi na afloop van de eerste training in Spanje. 

Toen de groep zich 2 januari weer meldde bij De Goffert, werd er zoals altijd afgetrapt met een praatje. "We zijn niet ontevreden, maar hebben wel aangegeven dat er meer te halen valt. We hebben op het gebied van resultaat een goede serie neergezet rondom november, maar voetballend zit er veel meer in deze ploeg. Dat denken we allemaal. De play-offs is het minimale doel voor deze groep."

"Ten opzichte van de eerste wedstrijden van het seizoen zie je echt wel dat we stappen hebben gemaakt. Het grootste probleem ligt bij ons in het scoren. Dat wil niet zeggen dat de aanvallers niet goed genoeg presteren, want een aanval begint ook achterin." In de betere fase in de tweede periode hield NEC dan wel vijf keer op rij de nul, maar veel wedstrijden werden ook maar nipt gewonnen. "We hebben tegen de acht ploegen boven ons op de ranglijst ook niet een keer de volle buit gepakt. Daar valt nog veel te halen voor ons."

In december koos de technische staf voor een andere speelstijl en werd Van de Looi geslachtofferd. In zijn eerste periode was Van de Looi onbetwiste basisspeler, maar na een tijdje kwam de klad erin. "Ik merkte het zelf ook aan m’n spel, het was gewoon onvoldoende. Mijn doel is dan ook gewoon om me weer terug in de basis te knokken." 

Door een wijziging in het systeem is er nog maar plek voor een controleur. Dijkstra geniet vooralsnog de voorkeur. "We hoopten met deze tactiek wat makkelijker aan voetballen toe te komen. Komende weken zullen we gaan kijken of we dat door gaan pakken of niet. Voor mij maakt het niks uit. Of we nou met een of twee controleurs staan: ik wil spelen."

Hoewel het nieuwe jaar net is ingegaan, wil Van de Looi nog niet teveel nadenken over de lange termijn. "Ik wil met NEC promoveren en dan zien we wel weer verder. Ik zit nu totaal niet met m’n hoofd bij FC Groningen. We hebben hier nog een half jaar en daarin kan van alles gaan gebeuren."