Mathias de Wolf is de twintigste Belg die bij NEC onder contract staat. In het verleden hadden de Zuiderburen in Nijmegen wisselend succes. Van een gefaalde linksback tot een topscorer van de Eredivisie: ForzaNEC zet alle Belgen van NEC op een rijtje, van de slechtste tot de beste.

19. Roddy Kambala

Wie? Roddy Kambala is een in Athene geboren Belg die in het seizoen 2008/09 onder contract stond bij NEC. Maar zowel op de Eredivisie- als op de UEFA Cup-teamformulieren was de naam van Kambala geen enkele keer te vinden. Zonder ooit een minuut te hebben gespeeld vertrok Kambala in de zomer van 2009 bij NEC.

18. Bart Buysse

Bart Buysse kwam in de zomer van 2015 met best wat verwachtingen naar NEC. Als oud-speler van FC Twente, Club Brugge en Zulte Waregem had hij redelijk wat ervaring. Maar na vier wedstrijden in de basis in augustus werd hij al gauw voorbij gestreefd door Lucas Woudenberg. Na een jaar zonder speelminuten werd zijn contract ontbonden.

17. Bahnou Diarra

Dertien jaar maakte Bahnou Diarra deel uit van de jeugdopleiding van Anderlecht. Als je dan in 2013 terecht komt bij NEC zul je best iets kunnen. Maar zelfs na de degradatie van NEC kwam Diarra in de Jupiler League niet verder dan een handjevol duels. Maar met 51 minuten in 3 invalbeurten kan hij zich wel mooi kampioen van de Jupiler League noemen.

16. Günther Vanaudenaerde
In de tijd dat NEC nog gewoon 150.000 euro kon neerleggen voor een rechtsback, 2006, kwam Günther Vanaudenaerde over van Club Brugge, waar hij een seizoen als basisspeler doorbracht. Met rugnummer twee op zijn shirt kwam de jeugdinternational echter maar tot acht duels in de Eredivisie. Slechts één keer haalde hij de negentig minuten, verder bleef het beperkt tot invalbeurtjes. Na een jaar vertrok hij naar Westerlo.

15. Naim Aarab
Naim Aarab kwam eveneens uit de jeugdopleiding van Anderlecht, maar was in Nijmegen nooit een basisspeler. De Belg met Marokkaanse afkomst bleek wel een ware globetrotter. Na één seizoen en zeven wedstrijden bij NEC vertrok hij in 2008. Zijn carrière bracht hem onder meer in Griekenland, Hongarije en Marokko. Behalve in België was hij eigenlijk nergens succesvol.

14. Mike Vanhamel
Dat een reservekeeper met drie duels in de Jupiler League al vijf andere Belgen de baas is, laat zien dat er best wat miskopen tussen zaten. Van Mike Vanhamel had niemand grote verwachtingen. Hij leek tot het einde van het seizoen niet te mogen spelen, maar mocht de laatste drie potjes onder de lat starten door een blessure van Joshua Smits. Dat deed hij naar behoren. Daarna vertrok hij in de zomer van 2015, met een titel op zak, weer naar België.

13. Muhammed Mert
De eerste speler met dubbele cijfers aan wedstrijden voor NEC. Precies tien duels speelde Muhammed Mert in 2014 voor de Nijmegenaren. Hoewel hij een prima speler was voor de breedte, deed NEC hem na een halfjaar al van de hand. Bij Fortuna Sittard en FC Den Bosch liet hij vervolgens zien dat hij ook best wat meer had kunnen betekenen voor NEC.

12. Paolo Sabak
Paolo Sabak kwam in de zomer van 2018 over van de jeugdopleiding van RC Genk, maar kreeg eigenlijk nooit echt een kans bij NEC. Hij speelde tien wedstrijden, allemaal als invaller, waarin hij eenmaal scoorde. Dat was in de 4-3 gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, waar hij een flard van zijn voetballende kwaliteiten liet zien.

11. Leroy Labylle
Een linksback die bekend is onder de Keuken Kampioenkijkers. In het seizoen 2018/19 was Leroy Labylle de vaste linksback in Nijmegen, waar hij 41 wedstrijden speelde. Toch was hij verdedigend gezien zelden een zekerheidje. Bij MVV laat hij zien toch meer geschikt te zijn voor de middenmoot van de KKD.

10. Mathias Bossaerts
Een speler die uiteindelijk via de achterdeur vertrok bij NEC, nadat hij een halfjaar bij de beloften moest meetrainen. Maar op zijn ‘hoogtepunt’ was Mathias Bossaerts een prima centrale verdediger, die in een 5-0 overwinning tegen Almere City zelfs een keer twee keer een bal binnenkopte.

9. Thomas Chatelle
Je bent misschien verrast dat een buitenspeler met nul goals en één assist in 27 Eredivisiewedstrijden halverwege deze lijst staat, maar ondanks zijn matige neusje voor de goal was Thomas Chatelle toch een aanvaller die voor gevaar kon zorgen. Maar dat lang niet altijd deed.

8. Bart van den Eede
De tijd van Bart van den Eede eindigde in een lijdensweg. Zijn eerste seizoen was prima, met vijf goals en twee assists in 25 wedstrijden, maar daarna sloeg het noodlot toe. Maar het jaar erop raakte hij geblesseerd, moest hij aan zijn achillespees worden geopereerd en belandde ook in zijn zoontje in het ziekenhuis.

7. Jellert van Landschoot
De lange middenvelder viel op het middenveld van NEC vooral op vanwege zijn grote passen en loopvermogen. Hoewel zijn techniek soms wat te wensen overliet, scoorde Jellert van Landschoot toch vier goals en gaf hij zes assists in het seizoen 2018/19. Prima cijfers.

6. Marnick Vermijl
Ondanks de degradatie van NEC dat seizoen, kon Marnick Vermijl, gehuurd van Manchester United, terugkijken op een prima seizoen. Nadat Daan Bovenberg de eerste drie speelrondes had geflopt, kwam NEC bij de Belgische rechtsback uit, die met vier goals in 33 wedstrijden zijn uiterste best deed om een degradatie te voorkomen. Maar tevergeefs.

5. Dimitri Davidovic
De eerste Belgische voetballer bij NEC, in het seizoen 1969/70 (weet u nog). Het was het tweede seizoen ooit in de Eredivisie voor NEC en mede dankzij Dimitri Davidovic eindigde het keurig twaalfde. En het seizoen erop zelfs elfde. Heel stabiel dus, net als Davidovic, die 44 wedstrijden speelde en zesmaal doel trof.

4. Mike Trésor Ndayishimiye
Een nachtmerrie voor menig verslaggever en stadionspeaker, maar ook voor menig Jupiler League-verdediger. Mike Trésor Ndayishimiye speelde in 2018/19 23 wedstrijden en scoorde zesmaal, maar wilde het jaar erop hogerop en werd verhuurd en later definitief overgenomen door Willem II. Zonde voor NEC-fans, want hij was een uitstekende voetballer.

3. Pieter Collen
Pieter Collen speelde slechts anderhalf seizoen voor NEC, maar verdient toch een plekje op het podium van deze ranglijst. Want van 2000 tot 2001 maakte hij indruk in NEC als centrale verdediger. Zoveel indruk dat hij voor 2,2 miljoen euro overgenomen werd door Feyenoord. Daarmee staat hij in de toptien van duurste NEC-verkopen ooit.

2. Anthony Limbombe
Waarschijnlijk voetballend gezien de beste Belg die NEC heeft gehad. Zowel als in de Jupiler League als in de Eredivisie viel hij op met doelpunten en assists. In totaal kwam hij tot 23 goals en 18 assists in 70 wedstrijden, waarna hij verkaste naar Club Brugge en FC Nantes. En hij liet NEC 3,5 miljoen euro rijker achter.

1. Björn Vleminckx.
Op 1 kan eigenlijk maar één iemand staan. Hoewel Björn Vleminckx met elf goals in zijn eerste seizoen nog niet heel erg opviel, was zijn tweede jaar bij NEC het beste uit zijn carrière. 23 goals in 31 wedstrijden maakten hem de topscorer van de Eredivisie 2010/11, voor iconische Eredivisie-spitsen als Dmitri Bulykin en Mads Junker. Daarna was Vleminckx, bij Club Brugge, in Turkije of in de Belgische eerste klasse, nergens meer zo goed als in dat jaar. Bovendien leverde hij 3,3 miljoen euro op.

Foto’s: Rob Koppers