NEC pakte afgelopen weekend drie zeer belangrijke punten door in Rotterdam Feyenoord klop te geven (0-1). De slotfase van het treffen werd echter ontsierd door een opstootje tussen Feyenoorder Guyon Fernandez en Rens van Eijden, centrumverdediger van de Nijmeegse club.
Fernandez betrad het veld in het tweede bedrijf als invaller en verkocht directe tegenstander Van Eijden in de laatste minuten van het duel tot tweemaal toe een vuistslag. Het voorval ontging arbiter Tom van Sichem, waardoor de aanklager betaald voetbal alsnog de mogelijkheid had de spits te bestraffen.
Dat laatste is inmiddels gebeurd: de KNVB heeft de 25-jarige Fernandez een schorsing van liefst zes duels opgelegd en zowel speler als club is akkoord gegaan met die straf. Daardoor zal de Hagenaar tot de winterstop plaats moeten nemen op de tribune. Fernandez is echter nog niet klaar met NEC’er Van Eijden.
”Er was onenigheid tussen mij en Van Eijden”, legt hij uit in het Algemeen Dagblad. "Vervolgens is er iets geroepen en dat heeft mij echt geraakt. Nee, wat hij precies heeft gezegd, wil ik niet herhalen. Het had te maken met mijn afkomst en mijn huidskleur”, spreekt Fernandez beschuldigend.
”Dat gebeurt wel vaker op het veld, maar dit keer kon ik mij niet inhouden. Dat is bovenal dom van mezelf. Door dit naar buiten te brengen wil ik ook Van Eijden niet in een kwaad daglicht stellen, maar ik wil mijn kant van het verhaal vertellen."
Van Eijden heeft inmiddels een gesprek achter de rug met Jacco Swart, algemeen directeur van NEC, en ontkent zijn tegenstander racistisch bejegend te hebben. ”Rens heeft in dat overleg nogmaals aangegeven, dat hij zonder een woord met Fernandez te hebben gewisseld, twee keer in zijn gezicht geslagen is. Speler, trainer en directie van NEC nemen dan ook afstand van de beschuldiging van Fernandez”, melden de Nijmegenaren via de officiële kanalen.
Update 10-11-2011 om 12:40: Feyenoord stuurt NEC brief
Ondanks het feit dat men bij Feyenoord overtuigd is van de racistische uitlatingen van NEC-speler Van Eijden aan het adres van spits Guyon Fernandez, laat de Rotterdamse club de zaak rusten. "Wij dienen geen klacht meer in bij de KNVB", aldus technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord. "Guyon wil een streep onder de kwestie zetten, maar is opgelucht dat hij zijn kant van het verhaal heeft kunnen vertellen."
"We gaan NEC wel een brief sturen om te onderstrepen dat wij het gedrag van Rens van Eijden verwerpelijk vinden", verzekert de beleidsbepaler in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Dat zal geen gevolgen hebben, maar toch vinden wij dat wij dat moeten doen."
Update 18-11-2011 om 15:05: Van Eijden werd ‘niet vrolijk’ van negatieve publiciteit
Rens van Eijden heeft vrijdag gereageerd op de uitlatingen van Feyenoorder Guyon Fernandez, die de NEC-verdediger beschuldigde van racisme . ”Die jongen gooit dingen de wereld in waarvan ik zeg dat ik die niet heb gezegd”, vertelt Van Eijden aan Omroep Gelderland. De mandekker kreeg na het voorval de nodigde negatieve publiciteit over zich heen. ”Daar ben ik niet vrolijk van geworden. Meer kan ik er niet over zeggen.”