Ernest Faber is de nieuwe trainer van NEC. Maar wat heeft hij eigenlijk bereikt in zijn carrière als coach?
Faber werd in zijn loopbaan als speler vaak geteisterd door blessures. Hij werd in totaal dertien keer geopereerd. In 2004 werd Faber op 32-jarige leeftijd definitief afgekeurd voor het spelen van betaald voetbal. Maar de Eindhovenaar bleef niet stilzitten. Zijn spelerscarrière was nog maar net geëindigd, of hij begon als trainer in de jeugdopleiding van PSV.
Eigen team
Al snel kreeg Faber ook echt een eigen team om mee te werken. In het seizoen 2005/2006 werd hij trainer van Jong PSV. Daar vertrok hij een jaar later, vlak na het begin van het seizoen, met veel tumult echter al weer. Faber hekelde het jeugdbeleid van ‘zijn’ club en vond dat PSV het beloftenelftal niet serieus nam.
In december werd Faber aangesteld als assistent-trainer van Louis Coolen bij FC Eindhoven. De club eindigde in dat seizoen negentiende en in oktober 2007 moest Coolen al het veld ruimen. Faber werd interim-trainer, maar had niet de vereiste diploma’s. Gerald Vanenburg nam het roer daarom over. Hij was vier maanden later ook al vertrokken na een incident met een speler, waarna Faber weer interim werd.
PSV
In de zomer van 2008 keerde Faber terug bij PSV. Hij werd trainer van de A1 en voor de cursus Coach Betaald Voetbal liep hij stage bij het eerste elftal. Eind 2009 was hij kandidaat om Wiljan Vloet op te volgen als hoofd jeugdopleiding bij PSV. Vloet was net naar NEC vertrokken. Uiteindelijk viel de keuze op Jelle Goes. Twee maanden later wilde Vloet Faber als assistent naar Nijmegen halen. MVV had echter ook interesse. Zij wilden hem als hoofdtrainer hebben. Hij tekende voor twee jaar, maar begin juni maakten de club en Faber bekend dat de samenwerking niet doorging. Dat kwam waarschijnlijk door de slechte financiële situatie bij MVV.
Faber kreeg daarna als nog een baan als hoofdtrainer. FC Eindhoven haalde de coach terug. In zijn eerste seizoen eindigde hij op de twaalfde plek. In januari werd hij ook nog assistent bij het Nederlands elftal van Bert van Marwijk, als opvolger van Frank de Boer. Het volgende seizoen bij Eindhoven ging het uitstekend. De ploeg pakte de eerste periodetitel en was in de eerste zeven duels koploper. Later stond het team van Faber stabiel derde.
FC Eindhoven
2009/2010 12e
2010/2011 12e (met Faber)
2011/2012 3e (met Faber tot maart 2012)
2012/2013 16e
Weer PSV
Inmiddels was het hommeles bij PSV. Hoofdtrainer Fred Rutten werd ontslagen en assistent Erik ten Hag vertrok zelf. Faber kwam al snel in beeld, samen met Philip Cocu. Wie van de twee hoofdtrainer werd, was nog even een beslissing voor de Eindhovense club. Uiteindelijk werd het Cocu, met als assistenten Faber en Chris van der Weerden. Het drietal won dat seizoen de KNVB-beker. Na het voor Nederland dramatisch verlopen EK van 2012 in Polen en Oekraïne besloot Bert van Marwijk te vertrekken. Hierdoor werden de contracten van Faber, Cocu en Dick Voorn ook opgezegd.
Het daaropvolgende seizoen werd Cocu trainer van de A1 van PSV. Dick Advocaat kwam als nieuwe trainer met Faber als enige assistent. Ondanks dat meerdere clubs hem wilden als hoofdtrainer, bleef Faber bij PSV. Een jaar later was Cocu ‘gerijpt’ als trainer en tekende hij voor vier jaar als nieuwe oefenmeester van de Eindhovense club. Faber verlengde zijn contract als assistent tot 2015. Toen Cocu in maart 2014 door een rugoperatie was uitgeschakeld, nam Faber zijn taken tot het einde van het seizoen waar. PSV eindigde op de vierde plek.
Kampioen
En dan afgelopen seizoen. Daarin werd PSV, met Cocu, Faber en Van der Weerden als trainers, kampioen van Nederland. Faber maakt in februari echter al bekend dat hij in de zomer zou vertrekken, om ergens anders als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Roda JC en Excelsior sloeg hij af: NEC werd zijn nieuwe club.
Carrière Ernest Faber
2004-2005 Jeugdtrainer PSV
2005-2006 Trainer Jong PSV
2006-2008 Assistant FC Eindhoven
2008-2010 Trainer PSV A1
2010-2012 Hoofdtrainer FC Eindhoven
2011-2012 Assistant-bondscoach Nederlands elftal
2012-2015 Assistent PSV
2015-heden Hoofdtrainer NEC