Stef Nijland keert na zijn verhuurperiode bij NEC niet meer terug bij zijn club PSV. De aanvaller heeft aangegeven een nieuwe start te willen maken bij een andere club. In de zoektocht naar een nieuwe club zal hij de medewerking van PSV krijgen, die overigens wel een transfersom willen ontvangen omdat Nijland nog tot medio 2013 onder contract staat bij de club uit Eindhoven.

“Stef zal komende zomer niet sterker terugkeren van zijn verhuurperiode. Dat was wel de insteek, helaas zal het niet lukken. Stef heeft bij ons aangegeven dat hij een volledig nieuwe start wil maken. Wij kunnen ons daar wel iets bij voorstellen,” zegt technisch directeur Marcel Brands van PSV over de keuze van Nijland.

Op de officiële website van FC Groningen reageerde Nijland over de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen zijn oude club (4-0). "Ik ben zeker blij met de overwinning. We moesten iets rechtzetten na de nederlaag vorige week tegen Ajax. Dat is voetbal. De ene week is het niets, de andere week alles. Soms is dat onverklaarbaar." Ondanks zijn matige prestaties hoopt Nijland nog steeds op meer speelminuten bij NEC. "Met vijf minuten speeltijd kan ik natuurlijk niet tevreden zijn. Ik zal er nu alles aan doen om mijn plaats in elftal te krijgen. Wanneer dat is? Dat kan ik niet inschatten. Ik doe er in elk geval alles voor. Ik ben hier naartoe gekomen om zoveel mogelijk te spelen. Dat is tot nu toe niet gelukt dus kan ik onmogelijk tevreden zijn,” aldus Nijland.

Na een goed seizoen bij FC Groningen werd Nijland in de zomer van 2008 gekocht door PSV voor maar liefst vier miljoen euro. Nijland slaagde echter niet bij PSV. Een basisplaats zat er niet in en door de weinige speelminuten die hij in Eindhoven kreeg werd hij in de winter van 2010 voor de rest van het seizoen verhuurd aan Willem II. Hierin speelde hij 16 wedstrijden waarin hij 4 keer scoorde. Na opnieuw een seizoen bij PSV waar Nijland vooral bij de beloften zijn minuten maakte werd hij in de zomer van 2011 voor de rest van het seizoen verhuurd aan NEC.