Voor NEC zit het seizoen er op. Door de kansloze nederlaag tegen AZ (0-3) is de afstand met nummer 8 SC Heerenveen (vijf punten) te groot om nog aanspraak te kunnen maken op de play offs. NEC begon aardig, maar viel vervolgens opvallend ver terug.  AZ was superieur en de wedstrijd had na 45 minuten beter afgefloten kunnen worden. De Alkmaarders doen door dit resultaat nog mee om plek drie in de Eredivisie. Voor NEC rest een busreisje naar Sittard.

Goede start

NEC begon sterk aan de wedstijd en was zeker de eerste tien minuten de bovenliggende partij maar echt gevaarlijk werden de Nijmegenaren niet. Ook op een inzet van Pedro Marques hoefde de Alkmaarse doelman Ryan niet in te grijpen. Helaas had 080 deze sterke eerste fase van NEC niet gezien omdat zij pas na veertien minuten de Bloedkuul in kwamen. Dit als teken van protest door het besluit van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls om fans van AZ te weren bij de wedstrijd.

VAR

AZ nam vervolgens wat meer het initiatief maar eigenlijk kwam de openingstreffer van AZ uit het niets. Van net buiten het strafschopgebied krulde Jesper Karlsson de bal langs de kansloze Jasper Cillessen. Nog geen zes minuten later herhaalde Karlsson het kunstje, nu nog mooier vanaf dezelfde plek. Gelukkig voor NEC werd het doelpunt afgekeurd vanwege een overtreding op Matsson die er aan vooraf ging. Scheidsrechter Sander van der Eijk nam dat in eerste instantie niet waar, maar werd teruggefloten door de VAR.

NEC leek wat geloof en energie daarvoor terug te krijgen, maar kreeg kort voor rust de deksel op de neus. Na een fraaie combinatie in de as van het veld maakte Clasie toch de 0-2 en leek al het geloof bij NEC weg te vloeien om nog een goed resultaat neer te zetten. Bij NEC zat Iván Márquez overigens op de bank. Rogier Meijer verlangde meer focus van zijn verdediger dan hij de laatste weken kon opbrengen.

Nachtkaars

Het geloof leek al weg en binnen 5 minuten na rust werd dat helemaal weggenomen. Jesper Karlsson ontsnapte andermaal aan de aandacht van Bart van Rooij en verschalkte Cillessen met een fraaie dropkick. NEC was volledig uitgeblust en werd dan kort na de 0-3 getrakteerd op een stevig fluitconcert. Tekenend voor de tweede helft en eigenlijk de laatste weken van NEC was de rode kaart voor Dirk Proper. De kleine middenvelder was te laat en ging hard door op Jordy Clasie. Hij leek in eerste instantie te ontsnappen met geel, maar Van der Eijk herzag zijn beslissing opnieuw na contact met de VAR.

En zo ging de wedstrijd, net als eigenlijk het seizoen, als een nachtkaars uit. NEC staat nu op de elfde plek en kan volgende week, als het het opneemt tegen Fortuna Sittard, zelfs worden ingehaald door Vitesse. Terwijl zíj zo’n rampseizoen beleefden, toch?

In het kort

Scoreverloop:
28′ 0-1 Karlsson
43’ 0-2 Clasie
50’ 0-3 Karlsson
86′ Rood Proper

Geel: Kramer, Schöne (NEC)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Kramer, Sandler (75′ Sanniez), El Karouani; Schöne (67′ Bruijn), Tannane, Proper,  Mattsson (67′ Cissoko), Musaba (80′ Dimata), Marques

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara (81′ Vanheusden), Hatzidiakos, Beukema, Kerkez; Reijnders, Mijnans (64′ de Wit), Clasie (85′ Bazoer); Van Brederode (64’Lahdo), Pavlidis, Karlsson ( 84′ Milhailovic).

Scheidsrechter: Sander van der Eijk

Toeschouwers: 12.000

Foto’s: Orange Pictures