NEC heeft zaterdag voor het eerste puntverlies van AZ gezorgd. In Alkmaar werd het 1-1. Dat NEC met een punt naar huis ging was vooral te danken aan Jasper Cillessen. “Ik heb er een ei op m’n hoofd aan overgehouden, maar het misstaat me niet”, zo lacht de goalie na afloop tegenover ForzaNEC.

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Alkmaarders wist Cillessen al dat het een moeilijke pot zou worden. “We hebben aardig gas moeten geven. Dan is een punt een mooi resultaat.” Dat punt kwam mede tot stand door de prestaties van de doelman. “Ik heb mijzelf kunnen bewijzen in de zin van belangrijke reddingen, maar ik moet ook kritisch blijven. Voetballend en opbouwend weet ik dat ik beter kan.”

Zelfkritisch

De 33-jarige keeper is kritisch op zichzelf en somt op dat hij een aantal passes zo over de zijlijn speelt, maar ook de risicovolle terugspeelballen komen aan bod. “Ik houd wel van een beetje risico. Als je dat niet doet, kun je de tegenstander niet makkelijk bespelen. Je moet af en toe welbewogen risco’s nemen om de tegenstander stuk te kunnen spelen.” Cillessen kan terugkijken op een goede wedstrijd van zichzelf. “Toch baal ik dat ik de nul niet gehouden heb. Als je kijkt hoe die goal tot stand komt. Dirk Proper raakt hem iets aan, waardoor de bal buiten mijn bereik was. Anders had ik hem gehad”, zegt de zelfverzekerde keeper.

Niet alleen Cillessen verkeerde in uitstekende vorm tegen AZ. Hij is lovend naar de verdediging. “Ik ben heel tevreden met de defensie die er vandaag stond. Tuurlijk zijn er verbeterpunten, maar als team raken we steeds beter ingespeeld op elkaar.” Rots in de branding achterin was Iván Márquez. “Hij verdiende de goal. Ik ben erg blij met hem. We communiceren samen weleens in het Spaans. Dat voelt vast vertrouwd voor hem.” Komende zondag wacht wederom een uitwedstrijd, ditmaal tegen SC Heerenveen. “We zullen slimmere keuzes moeten maken met het balbezit. Niet zo snel de bal verliezen wanneer we onder druk staan, maar dat is een proces. We hebben een jonge en goede ploeg die snel leert. Laten we het stapje voor stapje doen”, zo sluit een blije doelman af.

Foto: Orange Pictures