Wie wordt de opvolger van Floris van der Linden? De spits van Spakenburg werd vorig jaar jaar met vijf doelpunten topscorer van de KNVB Beker. Twee NEC’ers maken nog een reële kans om de topscorerstitel van het bekertoernooi (de gouden badjas) mee naar huis te nemen. 

Koki Ogawa en Rober González staan beiden op vier goals en zullen er in de finale minimaal één moeten maken als ze (gedeeld) topscorer willen worden. Milan Smit van Cambuur en Kornelius Hansen van Almere City staan namelijk beiden al op vijf doelpunten. Bij Feyenoord hebben zeven spelers één keer gescoord. Het moet dus raar lopen als een van hen er nog met de titel van topscorer vandoor wil gaan.

Kanshebbers

González was in de eerste wedstrijden tegen Roda en GVVV flink op dreef. De Spanjaard wist in beide wedstrijden twee keer te scoren en was dan ook lange tijd de topscorer van het bekertoernooi. In de laatste twee wedstrijden tegen ADO Den Haag en Cambuur scoorde de aanvaller niet meer, waardoor zijn teller nog steeds op vier doelpunten staat.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Voor de spits van NEC zijn de doelpunten juist heel geleidelijk gekomen. Ogawa miste de eerste bekerwedstrijd tegen Roda vanwege een blessure. In de daaropvolgende wedstrijden tegen GVVV (1-6), Go Ahead Eagles (2-1), ADO Den Haag (3-0) en Cambuur (1-2) wist de Japanner elke wedstrijd één keer het net te vinden, waardoor ook bij hem de teller nu op vier doelpunten staat.

Eerdere topscorers

Het zou in ieder geval wel in het plaatje passen als een speler van NEC deze titel zou pakken. De laatste keer dat NEC in de finale van de beker stond (1999-2000, 2-0 verlies tegen Roda JC) mocht Jack de Gier zich namelijk kronen tot topscorer van de toen nog Amstel Cup. Hij scoorde toen twaalf keer in acht wedstrijden. Hiermee staat hij op nummer twee als het gaat om spelers met het meeste aantal doelpunten in het bekertoernooi in één seizoen. Alleen Henk Groot maakte er in het seizoen 1960/1961 nog meer. Hij maakte er toen veertien voor Ajax, die dat jaar ook de beker wist te winnen. 

Twee jaar daarvoor was Marcel Koning als eerste speler van NEC ooit gedeeld topscorer van de Amstel Cup. Koning scoorde zeven goals in vijf wedstrijden. De Nijmegenaren haalden het dat jaar niet verder dan de achtste finale, waarin met 1-3 werd verloren van Heerenveen. Dean Gorré (Ajax) en Anthony Lurling (Den Bosch) scoorden dat jaar ook zeven keer.

Foto’s: Rob Koppers